Ароматен конфитюр от ягоди 🍓

Реших да направя конфитюр, защото ягодите ми бяха доста едри и не можех да ги сложа цели в сладкото, освен това част от тях бяха наранени и трябваше да се изрежат. Така ми дойде идеята да направя фин конфитюр с пасирани ягоди… Ароматът му е много по-интензивен от този на сладкото с цели ягоди и не е толкова натрапчиво сладък! Вече е любим на всички вкъщи! 🍓❤🍓

Ароматен конфитюр от ягоди 🍓

ПРОДУКТИ:

  • 2 кг изчистени ягоди
  • 1 кг кристална захар
  • 1/4 кафена лъжичка лимонена киселина или 1 чаена лъжичка пресен лимонов сок

ПРИГОТВЯНЕ:

1. Добре почистените ягоди (може да ги накиснете за 10 минути във вода със сода – 1 супена лъжица сода бикарбонат разтворена в 1 литър вода) пасирайте, настържете или нарежете на ситно. Аз ги пасирах, защото исках да получа фин конфитюр. Ако не ви харесват семчиците, можете да прецедите пюрета през цедка. На мен лично ми харесват! 😎

Сипете ягодовото пюре в дълбока тенджера, добавете захарта и сложете сместа да заври.

2. След завиране намалете котлона и оставете да ври на умерена температура. Разбърквайте често, за да не загори и ако се образува много пяна, я оберете и премахнете. Варете до желаната гъстота. Проверка може да направите като капнете капка от конфитюра върху студена порцеланова/стъклена чиния. Ако се стича бавна, конфитюрът е готов.

Малко преди сваляне от котлона добавете лимонената киселина.

3. Стерилизация:

Първият вариант е да напълните бурканчетата с врящия конфитюр, да затворите с капачка, с винт и ги обърнете обратно. Оставете така до пълно охлаждане или от 12 до 24 часа.

Вторият вариант, който е изключително лесен и удобен (научих го от една сладурка, от моята кулинарна група – Нинче, благодаря ти още веднъж! ❤). Пробвайте го само, ако сте сигурни, че фурната ви отчита правилно температурата и ако бурканите и капачките ви са в добро състояние!

Стерилизиране на конфитюр във фурната:

Наредете добре затворените буркани в тава и ги сложете в студена фурна, на най-долното ниво. Включете на 100° и след загряване засечете 90 минути. След като изтече времето, обърнете внимателно бурканите с капачките надолу (ако някоя се е разхлабила, сега е момента да я затегнете). Оставете бурканите с тавата във фурната или извън нея, до пълно охлаждане. С този метод на стерилизация, до сега имам 100% успеваемост, но вие преценете, дали е и вашият начин!

Третият вариант е:

Стерилизиране на конфитюр от ягоди чрез варене:

Наредете бурканите в тенджера, на дъното, на която има скара или кърпа и сипете вода до 3/4 от височината на буркана. Важно е водата да бъде със същата температура като съдържанието на буркана (ако конфитюрът е топъл и водата трябва да бъде също толкова топла; ако е студен, водата също трябва да бъде студена). Когато водата заври, засечете 5-10 минути, след което извадете бурканите и ги обърнете с капачките надолу.  Оставете ги обърнати до пълно изстиване, а най-добре 24 часа.

Наблюдавайте стерилизираните бурканчета в продължение на няколко дни, за да разберете, дали са добре запечатани и няма да се развалят (въпреки, че конфитюрите имат голяма трайност и без никаква стерилизация, заради голямото съдържание на захар). Съхранявайте ги на тъмно и хладно. Препоръчително за всички консерви е да се консумират в рамките на 1 година!

Да ви е сладко! 🤗

YouTube: https://youtu.be/rbmSnHQ2dsQ

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ДОЛУ СЛЕД РЕЦЕПТАТА, ЗА ДА ВИЖДАТЕ ПЪРВИ НОВИТЕ НИ РЕЦЕПТИ! 😉

Споделете рецептата, ако сте я харесали! Информацията на този сайт е авторска, моля да посочвате линк към рецептата!

НЕ РАЗРЕШАВАМ КОПИРАНЕТО ИЛИ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ТАЗИ РЕЦЕПТА С КОМЕРСИАЛНА ЦЕЛ, ЗА КАКВИТО И ДА БИЛО САЙТОВЕ, БЛОГОВЕ, КНИГИ СПИСАНИЯ И ПРОЧИЕ, БЕЗ МОЕ СЪГЛАСИЕ!!! АКО ТОВА СЕ СЛУЧИ, ЩЕ БЪДАТ ПРЕДПРИЕТИ СЪОТВЕТНИТЕ МЕРКИ! БЛАГОДАРЯ!

Харесайте нашата страница: https://www.facebook.com/vkusotiyki/

Заповядайте в нашата кулинарна група “ВКУСОТИЙКИ” във Facebook: https://facebook.com/groups/189889508136731/

Приготвяне.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.