Рошав козунак (козунак на конци)

Това беше първата ми любов (първият ми успешен козунак) – най-рошавият и най-вкусният козунак, който бях опитвала… Смело мога да твърдя, че се чувствам горда, защото съм автор на тази рецепта! Толкова конци в един козунак не бях виждала, а вкусът е просто вълшебен!!! 😍

Рошав козунак (козунак на конци)

ПРОДУКТИ ЗА ТЕСТОТО:

  • 300 мл хладко прясно мляко
  • 14 гр суха мая или 40-50 гр кубче прясна
  • 260 гр захар
  • Щипка сол
  • 6 яйца
  • 63 гр пчелен мед (3 супени лъжици)
  • Настъргана кора от 1 лимон
  • 1 есенция ром
  • Около 1100 – 1150 гр брашно
  • 1 супена лъжица алкохол 40° (водка, ром, ракия, уиски, спирт)
  • 125 гр разтопено масло, все още топло
  • 75 гр топло олио

*** Ядки, сушени плодове, локум, шоколадови капки… по избор

ПРОДУКТИ ЗА КОРИЧКАТА:

  • 1 разбито яйце
  • Захар
  • Ядки и плодове, по желание

ПРИГОТВЯНЕ:

1. Смесете млякото с 1 супена лъжица от захарта, маята и 150 гр от брашното. Разбъркайте и оставете да шупне.

2. Към активираната мая добавете останалите продукти (всички съставки трябва да са затоплени), без да слагате мазнината. Замесете много меко тесто.

Смесете олиото и маслото. Започнете да месите и добавяте постепенно мазнината, докато се поеме изцяло! Месенето трябва да бъде интензивно (вижте видео рецептата) и с продължителност 60-90 минути (ако го ударите поне 150-180 пъти, може да съкратите времето). Помещението и повърхността  върху която месите трябва да бъдат топли!

3. Сложете тестото в намаслена торба и го оставете да втасва 90 минути, на много топло (аз оставих моя на терасата, но температурата днес беше 37°).

4. Отново размесете тестото и задължително го ударете 50 пъти. Върнете в торбата и пак оставете да втасва на топло за 120 минути.

5. Усучете фитили (ако искате козунака да има ядки, плодове или шоколад, наръсете ги във вътрешността на фитила, след това го затворете). Оформете козунаци по ваш вкус. Тестото е доста и спокойно може да направите 2 броя големи козунака аз направих 1 (а във видео рецептата направих 2 козунака, единият е кръгъл в тава с диаметър 25 см, а другият е изпечен без форма, защото така ми е любим) и едвам го удържах да не излезне от формата. Тжзи от корицата на рецептата е направен само с 2 фитила, които усуках и след това сплетох като мартеница. Съединих като венец и сложих в намаслена форма за торта (може да ползвате хартия за печене) с диаметър 28 см (оказа се малка). По средата сложих тясно, високо стъклено бурканче, което обвих с алуминиево фолио и отвън намазах с масло, а вътре напълних до половивата с вода.

6. Покрийте козунака със стреч фолио и ставете поне още 30 минути на топло, да втаса, а ако е необходимо и повече време. Намажете с яйце, наръсете обилно със захар и по желание украсете с ядки или друго (аз сложих цели бадеми). 

7. Печете в предварително загрята фурна на 170°-175° за около 40-45 минути, но го наблюдавайте, защото лесно може да изгори отгоре (ако е необходимо покрийте го с хартия за печене или алуминиево фолио).  Ако формата ви е различна от венец, сложете във фурната метална купичка или чаша, пълна с вода, заедно с козунака, за да овлажни въздуха.

8. Изпеченият козунак оставете за няколко минути да се охлажда и след това извадете от формата и оставете да изстива върху решетка. Разчупете след като изстине напълно!!!

*** Можете да декорирате с великденски яйца или по ваш вкус! ТУК можете да видите как съм боядисала яйцата, които съм сложила за декорация на козунака.

Вижте и други страхотни рецепти за КОЗУНАЧЕНИ ИЗКУШЕНИЯ. Натиснете върху големите букви, за да видите рецептите. 😉

Да ви е сладко! 🤗🐰

ВИЖТЕ ПОДРОБНАТА ВИДЕО РЕЦЕПТА и се абонирайте в каналът ни в YouTube, за да виждате още наши рецепти:

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ДОЛУ СЛЕД РЕЦЕПТАТА, ЗА ДА ВИЖДАТЕ ПЪРВИ НОВИТЕ НИ РЕЦЕПТИ! 😉

Споделете рецептата, ако сте я харесали! Информацията на този сайт е авторска, моля да посочвате линк към рецептата!

Харесайте нашата страница: https://www.facebook.com/vkusotiyki/

Заповядайте в нашата кулинарна група “ВКУСОТИЙКИ” във Facebook: https://facebook.com/groups/189889508136731/

Мляко + мая + захар + брашно, преди активиране.
Вече активираната мая.
Първо втасване. Преди и след! 😉
Да ви покажа мехурите, които се образуваха при второто месене. 😊
Така оформих козунака за кръглата форма.
Оформеният козунак.
След последното втасване. 😊
Вече изпечен. 🤗
Дори отвън си личат конците. 😍

 

2 Comments

  1. Чак като изгледах филмчето на тубата ми стана ясно как точно се меси и удря. Евала на теб обаче, ръцете ти направо хвърчат!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.