Козунак-душичка

Наближавайки Великден отново ме засърбяха ръцете да създам нова рецепта за козунак… Резултатът е повече от задоволителен!!! Пухкав, мек козунак с тонове конци (можете да си изплетете пуловер 😜), богат вкус и аромат и е толкова мек, че ми беше трудно да го разчупя, без да го смачкам! 😍😍😍🐰

Козунак-душичка

ПРОДУКТИ:

  • 200 мл хладко прясно мляко
  • 14 гр суха мая или 1 кубче жива
  • 200-240 гр захар
  • 84 гр мед (4 супени лъжици)
  • 120 гр хладко кисело мляко
  • 1 настъргана кора от лимон или портокал
  • 4 цели едри яйца със стайна температура
  • 4 жълтъка със стайна температура
  • 1 супена лъжица ром или друг твърд алкохол (или спирт 40°)
  • Щипка сол
  • 1 малка есенция ром  (0.5-1 мл)
  • 1150 гр брашно (може леко да варира)
  • 100 гр свинска мас със стайна температура
  • 150 гр меко масло със стайна температура

*** Всички продукти трябва да са със стайна температура и помещението и плота да са топли по време на месенето и оформянето!

*** Меда е препоръчително да бъде купен, а не домашен, защото, ако домашният е много силен, може да затрудни втасването на тестото! 

ПРОДУКТИ ЗА ПЪЛНЕЖ:

  • Стафиди накиснати в ром (алкохол)
  • Сушени плодове
  • Шоколадови капки
  • Локум
  • Течен шоколад; сладко или мармалад

ПРОДУКТИ ЗА КОРАТА НА КОЗУНАКА:

  • 1 жълтък разбит с 1-2 супени лъжици прясно мляко
  • Захар на кристали
  • Бадеми, орехи и др.

ПРИГОТВЯНЕ:

1. Смесете пряснота мляко с 1 супена лъжица от захарта, 100 гр от брашното и маята. Разбъркайте и оставете на топло да утрои обема си. Отново разбъркайте и оставете втори път да се надигне и накрая разбъркайте и оставете да втаса за трети път (може да го напрате и само с едно активиране на маята, но ще има малка разлика).

2. Смесете активираната мая (след трите втасвания) с всички останали продукти (киселото мляко, настърганата кора, захарта, меда, яйцата, жълтъците, солта, рома, есенцията ром, брашното), без маста и маслото.

Омесете хубаво твърдо тесто и го затворете в намаслена кутия или найлонова торба. Оставете на топло да втаса докато утрои обема си (в моя случай 90 мин).

3. Към втасалото тесто започнете да добавяте маста и маслото и да месите, докато се усвои цялото количество мазнина и получите хубаво еластично тесто. Отново затворете в купа или торба и оставете да втасва на топло до утрояване на обема си (около 60-90 мин.).

4. Направете еднакви фитили с или без пълнеж, усучете и оформете 1 огромен козунак или 2-3-4…, според вашите предпочитания.

Аз разделих тестото на 6 фитила и направих 3 големи козунака – 1 без пълнеж, 1 с шоколадови капки и 1 с микс от стафиди накиснати в ром.

Плетката им 2 е показана в рецептата за рошав козунак.

5. Наредете в тава или форма покрита с хартия за печене и завийте внимателно със стреч фолио, за да не изсъхва тестото. Оставете за около час да втасват…

6. Намажете козунаците с разбит жълтък с мляко, наредете ядки, ако ще използвате такива и поръсете обилно с кристална захар.

7. Печете в предварително загрята фурна на 170° За около 40-45 мин. Във фурната е хубаво да има съд с вода или да сте заляли дъното с половин чаша вода.

8. Оставете готовите козунаци да се охлаждат върху скара, за да не се спарят.

Тук може да видите и други страхотни рецепти за КОЗУНАЧЕНИ ИЗКУШЕНИЯ. Натиснете върху големите букви, за да видите рецептите. 😉

Да ви е сладко! 🤗🐰

ВИЖТЕ ПОДРОБНАТА ВИДЕО РЕЦЕПТА и се абонирайте в каналът ни в YouTube, за да виждате още наши рецепти:

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ДОЛУ СЛЕД РЕЦЕПТАТА, ЗА ДА ВИЖДАТЕ ПЪРВИ НОВИТЕ НИ РЕЦЕПТИ! 😉

Споделете рецептата, ако сте я харесали! Информацията на този сайт е авторска, моля да посочвате линк към рецептата!

НЕ РАЗРЕШАВАМ КОПИРАНЕТО ИЛИ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ТАЗИ РЕЦЕПТА С КОМЕРСИАЛНА ЦЕЛ, ЗА КАКВИТО И ДА БИЛО САЙТОВЕ, БЛОГОВЕ, КНИГИ СПИСАНИЯ И ПРОЧИЕ, БЕЗ МОЕ СЪГЛАСИЕ!!! АКО ТОВА СЕ СЛУЧИ, ЩЕ БЪДАТ ПРЕДПРИЕТИ СЪОТВЕТНИТЕ МЕРКИ! БЛАГОДАРЯ!

Харесайте нашата страница: https://www.facebook.com/vkusotiyki/

Заповядайте в нашата кулинарна група “ВКУСОТИЙКИ” във Facebook: https://facebook.com/groups/189889508136731/

You Tube: https://youtu.be/y6UX08wG8Pg

Етапи от приготвянето на тестото.

 

Оформяне и печене.
Оформяне на козунаците. Тъй като нямам подходящи форми сложих козунаците в най-голямата тава на фурната и направих прегради помежду им от хартията.

 

Преди печене.

Надявам се, че конците се виждат. Правих снимките през нощта с телефона… 🤢

74 Comments

  1. Уникален! Благодаря за рецептата! Преди да се престраша да запретна ръкави,бихте ли споделила с какво брашно работите в смисъл на процентно съдържание на протеин(глутен)? И още едно въпросче, понеже тука, където живея, жива мая не се продава по магазините, а може евентуално да се изпроси от някоя пекарна -1 кубче жива мая колко грама е? Благодаря!

    • Много благодаря! Ако погледнете видеото, ще видите, че правя козунак със суха мая, така, че няма никакъв проблем, да не използвате жива. 1 кубче жива мая тежи от 40 до 50 гр. Добре е да ползвате брашно с 12% съдържание на протеини или повече. Козунакът от снимките е правен с брашно, с протеин около 10%, но има нужда от повече месене.

      • Прекрасно стана! Но май не обичаш ВАНИЛИЯ 😀

        • Обичам, но това не означава, че я слагам на нещо, на което не е необходима. Весели празници!

  2. Здравейте, може ли да сложа само масло?

    • Здравейте, можете, но го смесете поне с олио. Козунакът става най-хубав, когато в мазнината има и свинска мас.

  3. Здравейте, имам въпрос относно мерките, защото всъщност искам да направя 1 козунак и хич не ми е ясно как топно да напасна продуктите. Моля за помощ ако имате възможност. Благодаря

    • Здравейте! Трудно мога да отговоря на на този въпрос, защото от това тесто моогат да се направят 1-2 козунака или повече, но с различна големина.

  4. Привет,

    Подходящо ли е да се замени свинската с гъша мас?

    Благодаря

    • Здравейте! Никога не съм пробвала с гъша мас. Предполагам, че може, ако няма миризма.

      • Всъщност сега видях, че е патешка. Сега я подуших, миризма има, но не е неприятна, със сигурност не е по лоша от тази на свинската, мисля да пробвам с нея, все пак не всичката мазнина е тази, а само 100 грама. 🙂

  5. Ще ми бъде интересно да споделите резултата! Иначе моята свинска мас няма никакъв мирис.

    • Здравейте! Искам само да споделя за патешката мас – приготвяла съм с нея баница с готови кори,тутманик и сладкиши, в които се изисква свинска мас. Получават се превъзходни. Затова си мисля, че би могло да се замени свинската мас с патешка в рецептата ви за козунака. Аз все още не съм я пробвала, но ще опитам с патешка мас и също ще споделя опита си.

      • Здравейте! Много благодаря за информацията! Аз никога не съм я използвала. Хубав ден!

  6. Здравейте!

    Обиколих целия град и не намерих мас, утре ще пробвам тази рецепта само с масло и олио.

    Въпросът ми е, ако съм неспособна да меся (защото съм мързел) нали няма да е голяма трагедия, ако ползвам кухненски робот с кука? (Знам, че баба ми ще се върти в гроба, но не вярвам в силите си да меся час и половина!)

    Поздрави от земята без мас и жива мая!

    • Здравейте! Да, може да ползвате робот, въпреки че не знам как ще съберете цялото тесто в купата му, защото не е малко… Резултатът в никакъв случай няма да бъде същият, но ще стане. Няма проблем да ползвате мас и масло. И последно, при нас е същото… мас има, но брашно и каквато и да е мая, няма…

      • Здравейте, Кристина,

        Яйцата са общо 9, нали?
        4 цели + 4 жълтъка + 1 жълтък за намазване?
        Благодаря предварително и светли празници!

  7. Здравейте
    Защо има кисело мляко в рецептата
    Може ли само с прясно мляко и колко

    • Тестото с прясно и кисело мляко е много хубаво. С такова тесто правя и пити.Цвета

  8. Hello from Greece! It’s hard to find lard… I wonder if clarified butter would be a good substitute for that, in the same amount of 100gr? And another one question, in english translate says 150 gr of soft oil, what kind of oil is the best (i.e. olive oil or any vegetable oil, like sunflower oil..?). Thank you so much!!!

  9. Είμαι από Ελλάδα. Φαίνονται τέλεια!!!!! Μπράβο σάς. Θά τά δοκιμάσω ελπίζω να έχω κάνει σωστά τήν μετάφραση. Συγχαρητήρια!!!!

  10. Здравейте,
    Рецептата изглежда чудесна и непременно ще я пробваме другата седмица. Може ли да не се слага мед и тогава колко трябва да бъде захарта?

    • Здравейте! Не препоръчвам да променяте рецептата. Може да увеличите захарта с 20-30 гр, но тя не може да замести меда.

      • Имам само домашен мед и затова се притеснявам да не провали втасването.

  11. Здравейте,
    Може ли повече информация за печенето?

  12. Уникална рецепта, благодарим от сърце❤
    Весели Празници

  13. Каква е целта на втасването на тестото и маята по три пъти ? За какво е по -благоприятно?

  14. Невероятна рецепта!
    Пробвах я и станаха прекрасни козунаци с мнооооого конци!
    Единствено мед не сложих, защото имах само домашен, но пак стана прекрасно. Ползвах само краве масло, защото маста малко ми намирисваше, но това не попречи на невероятния резултат!
    Благодаря ви за споделената рецепта!

  15. Много ми хареса Вашата рецепта и презентация .Какъв мед използвахте ? В коментарите се пише за истински / домашен мед .Не ми е ясно .След изваждане от фурната се слага върху решетка ,а покрива ли се с кърпа ?Ще Ви бъда благодарен ако ми отговорите своевременно ,защото днес ще правя козунаци по Вашата рецепта .

    • Благодаря Ви! Не гледайте коментарите, а рецептата. Когато се охлажда не го покривам с кърпа, няма нужда.

  16. Здравейте, Кристина! Искам да попитам дали ще се получи козунакът по тази рецепта, ако пропусна меда и вместо захар използвам стевия или фруктоза?!

  17. Чудесна ви е рецептата и само да ви кажа, че ето този младеж Николай Симеонов – нова звезда шеф-готвачэя представя като своя, като само е намалил мерките за малък козунак. В профила си във фейсбук. И в ютуб канала си. Светли празници ви желая!

  18. СТРАХОТЕН КОЗУНАК. Аз никога не бях правила досега козунак и се получи като на сномките. За замесването на половин доза ползвах хлебопекарната-15мин месене . Стасваше в печката на 35 градуса. Много благодаря за резептата. Весели празници

  19. Благодаря за чудесната рецепта и прекрасната презентация! Беше удоволствие! Светли празници! Здраве!

  20. Сърдечни благодарности и респект за вълшебствата които творите,Кристина!Празниците посрещнахме с брилянтните ви козунаци!Бъдете здрава и все така креативна !Щастливка съм,че се докоснах до творчеството ви <3 Светли празници!

    • Сърдечно благодаря за тези думи! Светли празници и бъдете здрави! ❤

  21. Здравейте, видях видеото в интернет и ми стана интересно да опитам рецептата ви. Изглежда добре, а и доста от етапите по замесването и съставките съвпадат с рецептите на бабите ни…не съм чел всички коментари и се извинявам ако въпросът ми се повтаря: Какъв тип брашно е най-подходящ според вас и какво използвате Вие? Допускам, че Т45 (тип 450) е най-подходящо? Вие? Благодаря предварително и весели празници!

    • Здравейте! Добре е да ползвате бяло брашно с висок процент глутен, за да Ви бъде по-лесно и да имате по-добър резултат. Аз не живея в България и не мога да Ви насоча кое брашно да изберете. Ползвам обикновено бяло брашно за хляб, но с по-силно брашно е много по-лесно. Поздрави!

    • Нямам думи! Всяка година едно и също… не могат нищо да измислят сами… Ще се радвам, ако и там го кажете и благодаря за информацията! Светли празници! ❤❤❤

      • Коментирах и после коментарът ми беше изтрит :D… Жалко,че нямат механизъм за докладване на плагиатство.

  22. Уникална рецепта! Всяка година меся козунаци, но тази надминах себе си с Вашата рецепта! Благодаря! Весели празници и бъдете здрава!

    • Аз благодаря за споделеното мнение! Да ви е сладко! Весели празници! ❤❤❤

  23. Направих най-добрият и най-вкусният козунак на конци. Благодаря! Всеки Великден ще го правя по този начин. 😊

  24. Здравейте 🙂 Тъй като наближава Великден и много харесах тази рецепта за козунак, искам да попитам дали мога да заменя свинската мас с кокосово масло (притеснява ме миризмата на свинската мас). Ако с кокосово не е ок, има ли друга алтернатива?

    • Здравейте! Извинявам се за късния отговор… Свинската мас може да замените с друг вид мазнина, по ваш вкус (кокосово масло, олио, краве масло, зехтин и други). Относно миризмата на маста, не се притеснявайте, ако е чиста не мирише, но резултата с нея е незаменим.
      Поздрави!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.