Кодрид Кадир

Арабски сладкиш с крем карамел и какаов блат

Разкошен арабски сладкиш с крем карамел и какаов блат! Рецептата е адаптирана съвсем леко по мой вкус и с цел да се получи съвършено гладък крем, без шупли. Ако обичате кексовия вкус може да си направите двойно количество блат! 😋

Рецептата е за голяма и дълбока форма за кекс с диаметър около 28 см и вместимост 2.5 литра, ако вашата е по-малка, намалете сместа за крема наполовина, а карамела и кексовото тесто оставете в същото количество.

Същата рецепта може да приготвите и в чашки за крем карамел, така ще си имате мини сладкишчета! 😉

Кодрид Кадир

ПРОДУКТИ ЗА КАРАМЕЛА:

  • 100 гр кристална захар
  • 1-2 супени лъжици вода

ПРОДУКТИ ЗА КРЕМА:

  • 8 яйца
  • 300 гр захар
  • 3 ванилии или струйка течна
  • 1 литър прясно мляко

ПРОДУКТИ ЗА БЛАТА:

  • 1 средно голямо яйце
  • 65 гр захар (около 1/4 чаша от 250 мл)
  • 65 мл прясно мляко (около 1/4 чаша от 250 мл)
  • 1 ванилия или няколко капки течна (по желание)
  • 65 мл олио (около 1/4 чаша от 250 мл)
  • 85 гр брашно (около 1/2 чаша от 250 мл)
  • 7 гр бакпулвер (1 чаена лъжичка)
  • 20 гр натурално какао (2 пълти супени лъжици)

ПРИГОТВЯНЕ:

1. Започнете с приготвянето на карамела. В малка тенджера сложете захарта и водата. Поставете на котлона, на максимална степен и наблюдавайте. След като започне да потъмняла, веднага отстранете от котлона, за да не прегаря, иначе ще придобие горчив вкус. Цветът трябва да бъде жълт до кехлибарен. Тенджерата, която ползвам за клипа е черна отвътре и заблуждава за цвета на карамела.

Изсипете карамела, докато ври, на дъното на кексова форма или тава. Веднага разклатете леко, за да се разпредели равномерно по дъното. Оставете да изстине напълно (аз слагам формата в дълбока тава, която ще ползвам и за печенето на сладкиша, пълна с ледена вода).

2. Пригответе крема. Разбийте яйцата със захарта и ванилията, а накрая ги смесете с прясното мляко. Изсипете във формата с изстиналия карамел.

3. Пригответе блата. Разбийте яйцата със захарта и ванилията, добавете олиото, млякото, бакпулвера и накрая брашното и какаото. Разбъркайте с миксер до хомогенност.

4. Сипете внимателно кексовата смес върху суровият крем. Поставете формата в дълбока тава и долейте чешмяна, студена вода почти до ръба.

5. Сложете сладкиша, заедно с тавата с водата, в студена фурна, на най-ниското ниво на скарата. Включете на 120°, без вентилатор, отгоре и отдолу. Печете 150 минути (2.5 часа), като наблюдавате водата да не заври. Ако видите, че завира, долейте малко студена вода или сложете няколко кубчета лед.

След изпичане оставете сладкиша да изстине във фурната и чак след това преместете в хладилника. Оставете да отлежи 20-24 часа, за да стегне добре (аз нямах това търпение и леко развалих формата му 😜).

6. Сложете студената форма за 1 минута в съд с гореща вода и след това обърнете внимателно, с леко потупване, в подходяща чиния (преди това може леко да отлепите блата от стените на формата, за да излезне, без да се натроши).

Да ви е сладко! 🤗

ВИЖТЕ ПОДРОБНАТА ВИДЕО РЕЦЕПТА и се абонирайте в каналът ни в YouTube, за да виждате още наши рецепти:

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ДОЛУ СЛЕД РЕЦЕПТАТА, ЗА ДА ВИЖДАТЕ ПЪРВИ НОВИТЕ НИ РЕЦЕПТИ! 😉

Споделете рецептата, ако сте я харесали! Информацията на този сайт е авторска, моля да посочвате линк към рецептата!

НЕ РАЗРЕШАВАМ КОПИРАНЕТО ИЛИ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ТАЗИ РЕЦЕПТА С КОМЕРСИАЛНА ЦЕЛ, ЗА КАКВИТО И ДА БИЛО САЙТОВЕ, БЛОГОВЕ, КНИГИ СПИСАНИЯ И ПРОЧИЕ, БЕЗ МОЕ СЪГЛАСИЕ!!! АКО ТОВА СЕ СЛУЧИ, ЩЕ БЪДАТ ПРЕДПРИЕТИ СЪОТВЕТНИТЕ МЕРКИ! БЛАГОДАРЯ!

Харесайте нашата страница: https://www.facebook.com/vkusotiyki/

Заповядайте в нашата кулинарна група “ВКУСОТИЙКИ” във Facebook: https://facebook.com/groups/189889508136731/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.