Козунак “Изкушение”

Благодаря на всички, които взеха участие с идеи за име на този козунак! Спрях се на “Великденско изкушение”, но тъй  като този козунак си е изкушение по всяко време на годината, реших да оставя само “изкушение”! 😉❤ Имаше много интересни предложения и ми беше трудно да избера най-подходящото име, защото другите ми козунаци са не по-малко впечатляващи и вкусни!

Това е истински козунак, с богат и интензивен вкус и аромат, не просто сладка питка с мирис на ванилия или лимонова кора… Изобилие от конци, както всички мои рецепти за козунаци…. ЩЕ СЕ ВЛЮБИТЕ! 😘😉

Козунак “Изкушение”

ПРОДУКТИ ЗА ТЕСТОТО:

  • 150 мл хладко прясно мляко
  • 7 гр суха мая или 1/2 кубче жива
  • 120 гр захар
  • 2 супени лъжици мед, не домашен
  • 1 настъргана кора от лимон или портокал
  • 2 цели едри яйца със стайна температура
  • 3 жълтъка със стайна температура
  • 1 супена лъжица ром или друг твърд алкохол (или спирт 40°)
  • Щипка сол
  • 1 малка есенция ром
  • 550 – 650 гр брашно (може леко да варира), аз използвах точно 620 гр
  • 40 гр свинска мас със стайна температура
  • 40 гр меко масло със стайна температура
  • 40 гр олио

*** Всички продукти трябва да са със стайна температура и помещението, и плота да са топли по време на месенето и оформянето!

*** Меда е препоръчително да бъде купен, а не домашен, защото, ако домашният е много силен, може да затрудни втасването на тестото! 

*** Ако нямате опит с месенето, ще ви е по-лесно да ползвате брашно с високо съдържание на протеин (поне 12%). Аз ползвам обикновено бяло брашно, но меся дълго време.

ПРОДУКТИ ЗА ПЪЛНЕЖ (по желание):

  • Стафиди накиснати в ром (алкохол или портокалов/лимонов сок), на 100 гр стафиди 30 гр течност
  • Сушени плодове
  • Шоколадови капки
  • Локум
  • Течен шоколад; сладко или мармалад

ПРОДУКТИ ЗА КОРАТА НА КОЗУНАКА:

  • 1 цяло яйце или жълтък + 1 кафена лъжица прясно мляко + 1 кафена лъжица олио, разбити
  • Захар на кристали
  • Бадеми, орехи, стафиди и др.

ПРИГОТВЯНЕ:

1. Смесете прясното мляко с 1 чаена лъжица от захарта, 100 гр от брашното и маята. Разбъркайте и оставете на топло да утрои обема си.

2. Смесете активираната мая с всички останали продукти (настърганата кора, захарта, меда, яйцата, жълтъците, солта, рома, есенцията ром, брашното), без маста, маслото и олиото.

Омесете хубаво средно стегнато, но не твърдо тесто и го затворете в намаслена кутия или найлонова торба (колкото по-дъло месите, толкова повече конци ще се образуват) и го удряйте! Оставете на топло да втаса докато утрои обема си (в моя случай 90 мин).

3. Към втасалото тесто започнете да добавяте маста, маслото и олиото, месете и удряйте, докато се усвои цялото количество мазнина и получите хубаво еластично тесто. Отново затворете в купа или торба и оставете да втасва на топло, поне до утрояване на обема си (Около 60-90 минуги. Аз го оставих 120 минути и стана поне 6 пъти по-голямо, но трябва да се внимава да не превтаса! Ако е по-студено ще е нужно повече време).

4. Направете еднакви фитили с или без пълнеж, усучете и оформете 2 средни козунака или няколко малки…, според вашите предпочитания.

Аз разделих тестото на 2 еднакви части и направих 1 среден козунак и 6 малки, в хартиени чашки за мини панетонето  (размер за 90 гр). Имайте предвид, че хартиените книжки за мъфини са по-неустойчиви и плитки.

Плетката на големия козунак може да видите в подробната видео рецепта, долу или в рецептата за рошав козунак, към коята има линк по-долу, а малките направих от 2 фитила усукани около себе си и след това като мартеница и накрая завити на охлювче.

5. Наредете в тава или форма покрита с хартия за печене и завийте внимателно със стреч фолио, за да не изсъхва тестото. Оставете за около час да втасват…

6. Намажете козунаците с разбит жълтък (или яйце) с мляко и олио, преди да ги сложите във фурната. Наредете ядки, ако ще използвате такива и оставете на открито за 5-10 минути леко да засъхнат (така захата. няма да попие). След това поръсете обилно с кристална захар.

7. Фурната трябва да бъде предварително загрята на 200°. Веднага след слагане на козунаците намалете на 170°. Ако направите само 1 козунак, печете между 35-45 минути, ако са 2 козунака 30-35 минути, а ако са малки козуначета 25-30 минути. Във фурната е хубаво да има съд с вода или да сте заляли дъното с половин чаша вода.

8. Оставете готовите козунаци да се охлаждат върху скара, за да не се спарят.

Тук може да видите и други страхотни рецепти за КОЗУНАЧЕНИ ИЗКУШЕНИЯ. Натиснете върху големите букви, за да видите рецептите. 😉

Да ви е сладко! 🤗🐰

ВИЖТЕ ПОДРОБНАТА ВИДЕО РЕЦЕПТА и се абонирайте в каналът ни в YouTube, за да виждате още наши рецепти:

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ДОЛУ СЛЕД РЕЦЕПТАТА, ЗА ДА ВИЖДАТЕ ПЪРВИ НОВИТЕ НИ РЕЦЕПТИ! 😉

Споделете рецептата, ако сте я харесали! Информацията на този сайт е авторска, моля да посочвате линк към рецептата!

НЕ РАЗРЕШАВАМ КОПИРАНЕТО ИЛИ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ТАЗИ РЕЦЕПТА С КОМЕРСИАЛНА ЦЕЛ, ЗА КАКВИТО И ДА БИЛО САЙТОВЕ, БЛОГОВЕ, КНИГИ СПИСАНИЯ И ПРОЧИЕ, БЕЗ МОЕ СЪГЛАСИЕ!!! АКО ТОВА СЕ СЛУЧИ, ЩЕ БЪДАТ ПРЕДПРИЕТИ СЪОТВЕТНИТЕ МЕРКИ! БЛАГОДАРЯ!

Харесайте нашата страница: https://www.facebook.com/vkusotiyki/

Заповядайте в нашата кулинарна група “ВКУСОТИЙКИ” във Facebook: https://facebook.com/groups/189889508136731/

Тестото и оформяне на големия козунак.
Оформяне на малките козуначета.
Преди печене.
След изпичане.

И отвън си личат конците.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.