Октопод по галисийски (Pulpo ala gallega)

Тази рецепта е взаимствана от испанската кухня и по-точно от област Галисия. Представям ви я с всички автентични подробности и някои тънкости за приготвянето на октопода… 😍🐙

Октопод по галисийски (Pulpo ala gallega)

ПРОДУКТИ:

  • 1 октопод (моят беше 1500 гр)
  • 5-6 картофа
  • Морска сол
  • Червен пипер (сладък или пикантен)
  • Студено пресован зехтин или друг по ваш вкус

*** По желание може да включите и други продукти, но те не са част от оригиналната рецепта!

ПРИГОТВЯНЕ:
1. За да стане октоподът крехък и сочен има 2 варианта – да го замразите поне за 24 до 78 часа преди да го сготвите, от което след размразяване, зе разкъсват мускулните влакна и се сварява по-лесно или да го “набиете” или ударите няколко пъти в земята, което е и част от класическата рецептата и аз го приготвям така, защото купувам пресни октоподи.
 
Почистване на октопода:
Всички вътрешности са в главата му. Обърнете я обратно и с помощта на ножица отделете карантията, като се стремите да не я разкъсате. Натиснете силно между очите на октопода и го обърнете обратно, ако е необходимо използвайте ножица, за да извадите “устата”, която представлява малка топчица с нещо като тъмна човка вътре. Накрая изрежете очите, до достигане на чисто месо. Под течаща вода изплакнете всички вендузи поотделно, защото са пълни с пясък и водорасли. Плакнете до избистряне на водата.

2. В тенджера сложете вода с около 1 шепа сол (или на вкус) да заври. Потопете само пипалата на октопода за 2 секунди, извадете и когато водата заври, отново потопите за 6 секунди, изчакайте и при завиране на водата потопете октопода за трети път, за 6 секунди. Тази техника се нарича “плашене на октопода” и се прилага, за да се адаптира кожата към топлината на водата и да не се напука много или изобщо при варенето.  След трите “плашения” на октопода, изчакайте водата да заври и го сложете в тенджерата. Варете около 40 минути (зависи от големината на октопода) и когато стане достатъчно мек, според вашия вкус, го махнете от котлона. Пробвайте колко е омекнал с шишче или клечка за зъби. 

Формулата е 20 минути / кг и по 10 минути / кг след първия, но все пак се доверете на усета си.

 
Оставете октопода да се задуши във водата за още 15-20 минути, под капак.
 
3. Наредете шайби сварени картофи с дебелина около 1 см в дървена чиния (ако нямате такава, ползвайте друга). Картофите може да сварите цели, заедно с октопода или обелени и нарязани в отделен съд за около 12-15 минути.
 
4. Върху картофите наредете нарязани пипала, поръсете малко морска сол, червен пипер и полейте обилно с зехтин. Аз добавям малко счукан чесън и пресен лимонов сок, но това не е част от автентичната рецепта. 😋
 
Да ви е вкусно! 🤗
 
ВИЖТЕ ПОДРОБНАТА ВИДЕО РЕЦЕПТА и се абонирайте в каналът ни в YouTube, за да виждате още наши рецепти:
 
 
РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ДОЛУ СЛЕД РЕЦЕПТАТА, ЗА ДА ВИЖДАТЕ ПЪРВИ НОВИТЕ НИ РЕЦЕПТИ! 😉
 
Споделете рецептата, ако сте я харесали! Информацията на този сайт е авторска, моля да посочвате линк към рецептата!
 
НЕ РАЗРЕШАВАМ КОПИРАНЕТО ИЛИ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ТАЗИ РЕЦЕПТА С КОМЕРСИАЛНА ЦЕЛ, ЗА КАКВИТО И ДА БИЛО САЙТОВЕ, БЛОГОВЕ, КНИГИ СПИСАНИЯ И ПРОЧИЕ, БЕЗ МОЕ СЪГЛАСИЕ!!! АКО ТОВА СЕ СЛУЧИ, ЩЕ БЪДАТ ПРЕДПРИЕТИ СЪОТВЕТНИТЕ МЕРКИ! БЛАГОДАРЯ!
 
Харесайте нашата страница: https://www.facebook.com/vkusotiyki/
 
Заповядайте в нашата кулинарна група “ВКУСОТИЙКИ” във Facebook: https://facebook.com/groups/189889508136731/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.