Домашна шунка (от свинско месо)

Как да си направим домашна шунка?

Няма нищо по-хубаво от това да можем да си правим всечко в домашни условия! Това е една от мечтаните за мен рецепти и съм страшно доволна от крайния резултат, независимо че не разполагам с нужните инструменти и че ми е за пръв път! Вкусна и от месо… 😉❤ Нужно е само малко търпение…

Домашна шунка (от свинско месо)

ПРОДУКТИ:

  • 1 кг месо от свинска плешка или друго свинско
  • 80-100 мл вода
  • 1 кафена лъжичка захар (по желание)
  • 20-25 гр сол или на вкус
  • Черен пипер млян или на зърна (на вкус)
  • 1/4 кафена лъжичка индийско орехче
  • 2-3 счукани скилидки чесън или 1 чаена лъжичка сух (може и повече)

*** В оригиналната рецепта се използва нитратна сол за поемането на по-голямо количество вода и запазването на розовия цвят, но на мен не ми допада като идея.

ПРИГОТВЯНЕ:

1. Ако част от месото е шарено (с повечко мазнина), шунката става по-сочна. Аз използвах смес от 50% плешка и 50% врат.

Нарежете парчетата с произволна големина, моите бяха с размери около 4 см х 4 см х 3 см. След нарязване, оставете месото да се изстуди добре, в хладилник. Важно е по време на месенето да бъде много студено.

Добавете подправките (захарта се добавя за подобряване на вкуса и запазване на розовия мвят), започнете да месите енергично, като добавяте постепенно ледена вода. Ако разполагате с планетарен миксер, използвайте го, защото той не отдава топлина както ръцете. Сместа е готова, когато се попие всичката вода и започне да побелява.

2. Затворете месото в торба или добре уплътнена кутия и го оставете да отлежава в хладилника от 24 до 72 часа. През това време няма нужда от разбъркване.

3. Извадете от хладилника, след като е отлежало и го оставете няколко часа на стайна температура, за да се затопли постепенно. В противен случай водата в месото ще се отдели под формата на желе, при термичната обработка.

Отделете от 1/4 до 1/2 от сместа и накълцайте на дребно. Пасирайте на малки порции с пасатор, до образуването на каша (може да го минете 2 пъти през месомелачка, вместо това). Полученото пюре служи като спойка на парченцата месо. Не е задължително да го правите, но ако пропуснете този етап, рискувате шунката да стане на големи дупки и да се чупи при разрязване. Аз смелих около 1/4.

4. Ако имате специални шприцове и форми за колбаси, може да ги използвате. Аз не разполагам с такива екстри… Разделих месото (2 кг – двойна доза) и направих 3 броя шунка.

В случай че ползвате само 1 кг тесто, разделете най-много на 2 еднакви части. Оформете с ръце салам, като го пляскате, за да се сбие и да няма големи шупли с въздух.

Сложете върху целофан или стреч фолио (аз ползвах целофан от плик за печене на пиле 😜) и завийте като стегнат бонбон, като се стремите да не влиза въздух. Завържете (стегнато) двата края с дебел конец и завържете още на 2-3 места, за да не се обезформя шунката. Направете 4-6 дупчици с клечка за зъби или игла, за да излиза въздуха.

5. Наредете рулата директно върху скарата на фурната и я поставете на средна височина. На дъното може да поставите парче алуминиево фолио, защото могат да прокапят.

Поставете шунката в студена фурна. Включете на 60° и печете 1 час, след това увеличете на 75° и печете още 1 час, накрая увеличете на 90° и печете око 90-120 минути. Всичко зависи от дебелината и дължината на щафетите. Шунката е готова, когато температурата в центъра й достигне 69°-70°, ако разполагате с термометър за храни, ще ви бъде от полза (аз нямам такъв 😉). Извадете готовата шунка, чек след като фурната се охлади.

*** Шунката може и да се приготви с варене, но тогава не дупчете обвивката и водата не трябва да надвишава 80°, в продължение на 90-120 минути.

6. Оставете шунката за няколко часа в хладилник (да стегне) и след това сервирайте. Консумирайте в рамките на няколко дни!

Да ви е вкусно! 😉

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ДОЛУ СЛЕД РЕЦЕПТАТА, ЗА ДА ВИЖДАТЕ ПЪРВИ НОВИТЕ НИ РЕЦЕПТИ! 😉

Споделете рецептата, ако сте я харесали! Информацията на този сайт е авторска, моля да посочвате линк към рецептата!

НЕ РАЗРЕШАВАМ КОПИРАНЕТО ИЛИ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ТАЗИ РЕЦЕПТА С КОМЕРСИАЛНА ЦЕЛ, ЗА КАКВИТО И ДА БИЛО САЙТОВЕ, БЛОГОВЕ, КНИГИ СПИСАНИЯ И ПРОЧИЕ, БЕЗ МОЕ СЪГЛАСИЕ!!! АКО ТОВА СЕ СЛУЧИ, ЩЕ БЪДАТ ПРЕДПРИЕТИ СЪОТВЕТНИТЕ МЕРКИ! БЛАГОДАРЯ!

Харесайте нашата страница: https://www.facebook.com/vkusotiyki/

Заповядайте в нашата кулинарна група “ВКУСОТИЙКИ” във Facebook: https://facebook.com/groups/189889508136731/

Приготвяне на сместа.
Оформяне и сервиране.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.