Лесен компот от ягоди

Чудесен ягодов компот, с лек сладък вкус! 🍓❤🍓

Лесен компот от ягоди

ПРОДУКТИ ЗА 1 БУРКАН с вместимост 700 мл:

  • 250-300 гр изчистени ягоди
  • 70-100 гр захар (ако мерене със супени лъжици, имайте предвид, че 1 с.л. = 15 гр захар)
  • Вода до гърлото на буркана (около 350 мл)

ПРИГОТВЯНЕ:

1. Измийте ягодите много добре! Ако искате накиснете ги във вода със сода (съотношението е 1 супена лъжица сода бикарбонат на 1 литър вода) за 10 минути и изплакнете. По този начин ще убиете всички микроорганизми по повърхността на ягодите.

Отрежете листата.

2. Ползвайте стерилни буркани и капачки (най-добре е да сте ги изпарили във вода за няколко минути).Желателно е капачките да са нови и трябва да са подходящи за стерилизация.

Във всеки буркан сложете 250-300 гр ягоди, посетете със 70-100 гр захар и залейте с преварена това вода или топла изворна (бутилирана натурална вода).

Затворете много добре капачката и разклатете леко буркана, за да се разтвори захарта. Пак проверете капачките и вече може да консервирате компотите.

3. Първият вариант, който е изключително лесен и удобен (научих го от една сладурка, от моята кулинарна група – Нинче, благодаря ти още веднъж! ❤). Пробвайте го само, ако сте сигурни, че фурната ви отчита правилно температурата и ако бурканите и капачките ви са в добро състояние!

Стерилизиране на компоти във фурната:

Наредете добре затворените буркани в тава и ги сложете в студена фурна, на най-долното ниво. Включете на 100° и след загряване засечени 90 минути. След като изтече времето, обърнете внимателно бурканите с капачките надолу (ако някоя се е разхлабила, сега е момента да я затегнете). Оставете бурканите с тавата във фурната или извън нея, до пълно охлаждане. С този метод на стерилизация, до сега имам 100% успеваемост, но вие преценете, дали е и вашият начин!

Вторият вариант 

Стерилизиране на компоти от ягоди чрез варене:

Наредете бурканите в тенджера, на дъното, на която има скара или кърпа и сипете вода до 3/4 от висината на буркана. Важно е водата да бъде със същата температура като съдържанието на буркана (ако компота е топъл и водата трябва да бъде също толкова топла; ако е студен, водата също трябва да бъде студена). Когато водата заври, засечете 15 минути, след което извадете бурканите и ги обърнете д капачките надолу.  Оставете ги обърнати до пълно изстинат, а най-добре 24 часа.

Наблюдавайте готовите компоти в продължение на няколко дни, за да разберете, дали са добре запечатани и няма да бомбират. Съхранявате ги на тъмно и хладно. Препоръчително за всички консерви е да се консумират в рамките на 1 година!

Да ви е сладко! 🤗

YouTube: https://youtu.be/SvMY0NNh-p4

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ДОЛУ СЛЕД РЕЦЕПТАТА, ЗА ДА ВИЖДАТЕ ПЪРВИ НОВИТЕ НИ РЕЦЕПТИ! 😉

Споделете рецептата, ако сте я харесали! Информацията на този сайт е авторска, моля да посочвате линк към рецептата!

НЕ РАЗРЕШАВАМ КОПИРАНЕТО ИЛИ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ТАЗИ РЕЦЕПТА С КОМЕРСИАЛНА ЦЕЛ, ЗА КАКВИТО И ДА БИЛО САЙТОВЕ, БЛОГОВЕ, КНИГИ СПИСАНИЯ И ПРОЧИЕ, БЕЗ МОЕ СЪГЛАСИЕ!!! АКО ТОВА СЕ СЛУЧИ, ЩЕ БЪДАТ ПРЕДПРИЕТИ СЪОТВЕТНИТЕ МЕРКИ! БЛАГОДАРЯ!

Харесайте нашата страница: https://www.facebook.com/vkusotiyki/

Заповядайте в нашата кулинарна група “ВКУСОТИЙКИ” във Facebook: https://facebook.com/groups/189889508136731/

Стъпките.
Охлаждане.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.