Боров мед от шишарки ❤

Това е един от най-популярните видове “мед” в България. Реално погледнато това не е пчелен мед, а по-скоро сладко от шишарки или борови връхчета, но е много полезен и е лек за много болести. Боровият мед е тъмен на цвят, с висока хранителна стойност и с много приятен и ароматен вкус, който е любим и на децата.

Боровият мед и силно имуностимулиращ и мощно противавъзпалително и антимикробно средство! Той е ефективен при болести на дихателните пътища, белият дроб, храносмилателният тракт, артрит, ревматизъм, както и всякакъв вид възпаления, а също и като помощно средство за бързо зарастване на рани…

Боров мед от шишарки ❤

ПРОДУКТИ:

  • 40-50 броя зелени шишарки с големина около 2 см (ако са по-дребни увеличете бройката, а ако са по-едри намалете бройката, но използвайте шишарки с размер до 3-4 см максимум!)
  • 8 литра вода
  • 4 кг захар
  • 1 чаена лъжичка лимонена киселина (или 2 бр кафени лъжички)

ПРИГОТВЯНЕ:

1. Измийте шишарките и срежете на кръст откъм върха или основата им. Важно е да има отвор, за да може смолата да излезне по-лесно.

2. Сложете шишарките в голям съд (тенджера), залейте с водата и варете докато течността намалее наполовина. Обирайте образуващата се пяна. Трябва да получите 4 литра отвара.

Оставете шишарките да се киснат между 12 и 24 часа в боровия екстракт.

3. След като са се изкиснали, прецедете отварата и добавете 4 кг захар. Варете до желаната гъстота.

Аз пробвам с капка върху студена чиния, ако започне да се стича бавно, спирам да варя. Имайте предвид, че този мед е богат на смола и няколко часа след охлаждането продължава да се сгъстява! Но моето мнение е, че е по-добре да бъде гъст, отколкото рядък.

4. Добавете лимонената киселина малко преди да приключите с варенето.

5. Може да напълните сухи буркани с винт с врелия мед и да ги обърнете с капачките надолу. Оставете ги в това положение до пълно изстиване. Така ще се затворят достатъчно добре поне за 1 година. Ако желаете може да напълнени буркани и да ги стерилизирате за 5-10 минути. След това отново ги оставете обърнати да се охладят.

*** Съдовете, които сте ползвали за направата на меда ще се покрият със слой смола, която се изчиства много трудно, имайте го предвид!

Да ви е сладко! 🤗

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ДОЛУ СЛЕД РЕЦЕПТАТА, ЗА ДА ВИЖДАТЕ ПЪРВИ НОВИТЕ НИ РЕЦЕПТИ! 😉

Споделете рецептата, ако сте я харесали! Информацията на този сайт е авторска, моля да посочвате линк към рецептата!

Харесайте нашата страница: https://www.facebook.com/vkusotiyki/

Заповядайте в нашата кулинарна група “ВКУСОТИЙКИ” във Facebook: https://facebook.com/groups/189889508136731

Тук берем шишарките ❤🌲

Варене.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.