Студено пушена сьомга

Домашно пушени филе от сьомга

Още една осъществена рецепта от списъка с желания… Ще ви опиша каква е процедурата с уред за студено пушене, защото аз нямам такъв и целият процес при мен беше пълна импровизация и много труден… Използвах стара тенджера, на дъното и сложих стърготини от ябълково дърво за пушене. Поставих тенджерата на котлона докато стърготините започнат да пушат, отгоре поставих скара, филетата върху скарата и затворих с капак. Следях температурата на въздуха, вътре в тенджерата, с електронен термометър… И при необходимост я отмествах от котлона, за да не се повишава… Но този метод не ви го препоръчвам!!!

Студено пушена сьомга

ПРОДУКТИ:

  • Филе от сьомга на големи парчета
  • 200 гр сол на килограм сьомга
  • 100 гр захар на килограм сьомга

*** Електронен термометър и уред за студено пушене.

ПРИГОТВЯНЕ:

1. Изчистете и измийте филета. Отстранете кожата и костите (с пинсета) и подсушете с кухненска хартия. Сложете сьомгата в кутия с капак или найлонов плик и покрийте от всички страни парчетата сьомга със смес от захар и сол. Затворете и оставете в хладилник за 24 часа.

2. След като рибата се осоли, изплакнете я старателно със студена, течаща вода и подсушете с кухненска хартия. Оставете да почине 1 час на въздух.

3. Най-добре е да разполагате с уред за студено пушене. Сложете сьомгата в него, след като започне да пуши и оставете така за около 10-14 часа (зависи от дебелината на рибата) при температу между 25°-27° С, не повече!!!

*** Още един трик: може да използвате “течен пушек” (подпровка) или опушена сол и да изсушите филенцата с дехидрататор на същата температура и за същото време! 😉

4. Увийте опушените филета в стреч фолио или ги вакуумирайте, приберете в хладилник. След 24 часа са готови за консумация!

Нарежете на фини парченца, с тънък, гъвкав нож, иначе се начупва.

Да ви е вкусно! 😉

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ДОЛУ СЛЕД РЕЦЕПТАТА, ЗА ДА ВИЖДАТЕ ПЪРВИ НОВИТЕ НИ РЕЦЕПТИ! 😉

Споделете рецептата, ако сте я харесали! Информацията на този сайт е авторска, моля да посочвате линк към рецептата!

Харесайте нашата страница: https://www.facebook.com/vkusotiyki/

Заповядайте в нашата кулинарна група “ВКУСОТИЙКИ” във Facebook: https://facebook.com/groups/189889508136731/

Подготовка на филетата.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.