Мед от глухарчета (сладко)

Това не е пчелен мед, а синтетичен, но не по-малко полезен, защото при термична обработка полезните му качества не се губят. А да не говорим колко вкусен и приятен е!

Меда от глухарче е лесен и достъпен за приготвяне, а същевременно е истински еликсир! Има високо съдържание на витамини и други полезни вещества (витамини от групата В, витамини А, С, Д…, калций, желязо, магнезий, фосфор, каротин, лутеин, зеаксантин…)

Използва се за лечение на простудни и вирусни заболявания, болести на дихателните пътища, синусите, бъбреците, черния дроб, сърцето, половите органи, кръвното налягане и други. Ускорява метаболизма! Мощен имуностимулатор и афродизиак! Твърди се, че помага дори в борбата срещу рака!

Достатъчно е да се консумира в малки количества (1-2 чаени лъжички) ежедневно, за да има ефект! НЕ ТРЯБНА ДА СЕ ПРЕКАЛЯВА!

Този мед е противопоказан за бременни и кърмачета, диабетици (трябва да се консултират с лекар), хора със стомашно-чревни проблеми или алергии!!!

Мед от глухарчета (сладко)

ПРОДУКТИ:

  • 300-350 броя цветове от глухарчета
  • 1200 мл вода
  • Половин лимон нарязан на 4
  • 1 кг захар
  • 2 щипки лимонена киселина

ПРИГОТВЯНЕ:

1. Съберете глухарчетата от чист район, далеч от коли и кучета, по възможност рано сутринта. Аз ги събирах в планината.

Няма значение колко са едри цветовете!

Оставете ги на открито за няколко часа, примерно върху скара, картон или друго. Това се прави, за да се изчистят от насекомите. Може и 1 ден да ги оставите така, няма проблем. Ако са на слънце, още по-добре!

2. Сложете водата с лимона да заври и добавете цветовете, без да ги миете! Засечете 10 минути.

Свалете ги от котлона и захлупете. Така оставете глухарчетата да се киснат от 12 до 24 часа.

След като изтече това време, прецедете отварата.

3. В подходяща тенджера сипете течността и захарта. Варете до желаната гъстота и малко преди готовност добавете лимонената киселина. Когато се образува пяна я отстранете внимателно, защото тя ще влоши качеството на меда.

За да разберете колко е гъст меда, капнете капка от него, върху студена чиния. Ако не се разлива бързо, при разклащане и остава следа след себе си, вече е готов. Ние го обичаме доста гъст и затова капката стои като топченце.

Внимавайте да не го карамелизирате, защото количеството на меда е малко и става за няколко минутки!

4. Още горещ го разпределете в бурканчета, затворете ги с метални капачки и ги обърнете обратно. Оставете до пълно охлаждане. Така меда се консервира и може да го съхранявате за дълго време!

Ако напълните бурканчетата със охладен мед, можете да ги стерилизирани с варене. Засечете 10 минути след завиране. Извадете от водата и ги оставете обърнати до пълно изстиване. Също така можете да ги стерилизирате и във фурната. Погледнете в рецептата за лютеницата!

Да ви е сладко! 🤗

YouTube: https://youtu.be/MNUsqwCD9VY

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ДОЛУ СЛЕД РЕЦЕПТАТА, ЗА ДА ВИЖДАТЕ ПЪРВИ НОВИТЕ НИ РЕЦЕПТИ! 😉

Споделете рецептата, ако сте я харесали! Информацията на този сайт е авторска, моля да посочвате линк към рецептата!

НЕ РАЗРЕШАВАМ КОПИРАНЕТО ИЛИ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ТАЗИ РЕЦЕПТА С КОМЕРСИАЛНА ЦЕЛ, ЗА КАКВИТО И ДА БИЛО САЙТОВЕ, БЛОГОВЕ, КНИГИ СПИСАНИЯ И ПРОЧИЕ, БЕЗ МОЕ СЪГЛАСИЕ!!! АКО ТОВА СЕ СЛУЧИ, ЩЕ БЪДАТ ПРЕДПРИЕТИ СЪОТВЕТНИТЕ МЕРКИ! БЛАГОДАРЯ!

Харесайте нашата страница: https://www.facebook.com/vkusotiyki/

Заповядайте в нашата кулинарна група “ВКУСОТИЙКИ” във Facebook: https://facebook.com/groups/189889508136731/

Приготвяне.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.