Гъсто (високомаслено) кисело мляко

И отново рецепта за кисело мляко! Пак казвам, че рецептата е базирана на моя личен опит и критики не приемам!

Гъсто (високомаслено) кисело мляко

ПРОДУКТИ:

  • 1 литър прясно мляко
  • 2-3 супени лъжици кисело мляко (или подкваса на прах)

ПОДКВАСВАНЕ:

1. Слагам млякото на котлона и включвам на максимум. Малко преди завиране намалям на умерена температура (от 6 степени намалява на 3-та) оставям да къкри 30-40 минути, като разбъркват често, за да не загори и през цялото време го наблюдавам, за да не кипне.

2. След това оставям да се охлажда, но не прекалено.

3. Обирам образувалият се каймак. Пробвам температурата на млякото, както са го правили нашите баби… вкарвам си кутрето и броя до 10. Ако успея да издържа, без да си изгоря пръста, значи температурата е идеална, не трябва и да е хладко. Просто топло мляко нито хладко, нито горещо. За тази рецепта специално си купих и термометър, за да мога да кажа точно колко трябва да бъде температурата между 46°-49°. В случай че ползвам мляко от магазина най-важното е да намеря най-подходящото (това не означава скъпото!). Трябва да бъде без консерванти и с нормална масленост (3 – 3.6 %). Тези с по-високата масленост обикновено имат добавки  (нишесте, сгъстители, палмово масло, мас и т.н.).

Обичайно ползвам мляко от магазина, тъй като нямам винаги достъп до домашно прясно мляко. Клипът и снимките също са с такова.

Подквасата не е по-малко важна!

*Мога да твърдя, че сухите закваски са много сполучливи и удобни. Правите си веднъж кисело мляко и си заделяте мъничко от него, за да подквасите отново. Така няма нужда всеки път да купувате нова.

Другият вариант е да вземете няколко лъжици домашно кисело мляко или купено. Лошото е, че вече трудно ще намерите кисело мляко от магазина, в което да има зачатие на някакви бактерии… Ако успеете да захванете дори малко, пробвайте от него да подквасите още веднъж и е твърде вероятно да се получи.

Така в Перу си захванах кисело мляко от едни млека за пиене. Първият път беше почти течно и се точеше, но като опитах от него да подквася ново мляко, се получи страхотно! Не се отказвайте лесно!!!

4. Добавяйте с лъжица от затопленето прясно мляко в купичката с киселото мляко (подквасата) и бъркайте да се получи хомогенна смес. Това се прави, за да не се стресират бактериите. Започнете да сипвате разредената подкваса в топлото мляко, при постоянно бъркане. Разбъркайте добре и напълнете стъклени бурканчета. Бурканчетата трябва да са чисти, сухи и да не са ледени.

*Ако сте ползвали подкваса на прах, следвайте указанията от опаковката.

5. Сложете бурканите в найлонова торба. Оставете ги в топла стая (с нормална стайна температура), аз обикновено го правя в спалнята, върху леглото. 😉

Ако е студено може да нагреете завивките и бурканчетата със сешоар за 2-3 минутки.

6. Завийте с вълнено одеало (или нещо от вълнен плат, ако имате) и отгоре натрупайте още завивки (по възможност вълнени, но става и с други).

7. Оставете така за 5-6 часа, без да се пипа, нито да се бута. Ако все пак стаята е студена може да го държите и 7 часа.

*Ако сте ползвали подкваса на прах, следвайте указанията от опаковката.

8. Приберете внимателно в хладилник. Готово е за консумация след 24 часа. Така ще стегне добре. Така можете да го съхранявате няколко дни.

Отделете си малко от киселото мляко, за да го ползвате за подкваса на ново! 😉

Ще обновявам допълнително тази статия…

На разположение съм, ако имате въпроси! 😊

Може да видите и класическият начин за подквасване на мляко, в сайта!

Да ви е сладко! 🤗

ВИЖТЕ ПОДРОБНАТА ВИДЕО РЕЦЕПТА и се абонирайте в каналът ни в YouTube, за да виждате още наши рецепти:

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ДОЛУ СЛЕД РЕЦЕПТАТА, ЗА ДА ВИЖДАТЕ ПЪРВИ НОВИТЕ НИ РЕЦЕПТИ! 😉

Споделете рецептата, ако сте я харесали! Информацията на този сайт е авторска, моля да посочвате линк към рецептата!

НЕ РАЗРЕШАВАМ КОПИРАНЕТО ИЛИ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ТАЗИ РЕЦЕПТА С КОМЕРСИАЛНА ЦЕЛ, ЗА КАКВИТО И ДА БИЛО САЙТОВЕ, БЛОГОВЕ, КНИГИ СПИСАНИЯ И ПРОЧИЕ, БЕЗ МОЕ СЪГЛАСИЕ!!! АКО ТОВА СЕ СЛУЧИ, ЩЕ БЪДАТ ПРЕДПРИЕТИ СЪОТВЕТНИТЕ МЕРКИ! БЛАГОДАРЯ!

Харесайте нашата страница: https://www.facebook.com/vkusotiyki/

Заповядайте в нашата кулинарна група “ВКУСОТИЙКИ” във Facebook: https://facebook.com/groups/189889508136731/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.