Хрупкави кисели краставички в саламура

Страшно вкусни и хрупкави краставички! Могат да се правят по всяко време на годината и са уникални! Нямат нужда от стерилизиране и са много, много лесни за приготвяне.

ПРОДУКТИ:

  • Корнишони
  • Пресен копър
  • Чесън
  • Сол
  • Вода
  • По желание: черен пипер на зърна, люта чушка, синап на зърна…

ПРИГОТВЯНЕ:

1. Започнете със саламурата. Тя трябва да бъде от 4% до 6% разтвор на сол. Моята е 4%, но ще се консумират бързо. Може да ги направите и по-солени, не е проблем, но осоляване под 4% крие риск от развитието на нежелани бактерии, които могат да образуват бяло покритие на саламурата, слуз и да размекнат краставичките. Освен това от количеството сол зависи колко дълго време ще траят.

4% солен разтвор означава, че на 1 литър вода се слагат 40 гр сол.

Сложете водата да заври, за да се стерилизира и да се елиминира хлорът в нея. Добавете солта и разбъркайте да се разтвоти. Оставете да се охлади и когато достигне стайна температура, прецедете.

2. Измийте краставичките и ги изчистете (изрежете съвсем леко дръжките и връхчетата, за да избегнете развитието на бактерии). Трябва да използвате пресни, зелени и здрави корнишони. Колкото по-дребни, толкова по-добре. Моите са дълги около 4 см, но са в малки буркани и на снимката изглеждат едри.

3. Можете да ползвате бидони, буркани, шишета от минерална вода, кофи и т.н. Аз ползвах буркани.

Плътно подредете краставичките, като между тях напъхайте клончета копър и цели скилидки обелен чесън.

4. Залейте с охладената и прецедена саламура (не трябва да пълните до ръба, защото при втасването може да изкипят).  Корнишоните трябва да са напълно покрити от течността. Ако има нужда, натиснете с някаква тежест, за да не изплуват. Обикновено с бурканите няма такъв проблем.

5. Затворете с капачки (капак) и разбъркайте всеки ден. Съхранявайте при температура от 16° до 24° в помещение (без пряка слънчева светлина), ако имате изба е идеално решение, но ще отнеме повечко време. По време на ферментацията водата ще стане мътна, но това е абсолютно нормално и показва, че нещата се развиват в правилната посока. До няколко дни киселите краставички ще са готови.

За да прекратите (забавите) ферментацията, съхранявайте в хладилник (през това време най-вероятно водата ще се избистри). Така могат да траят няколко месеца. Може и да стерилизирате в буркани за 5 минути.

Има и други начини, които не препоръчвам – аспирин, натриев бензоат и т.н.

Да ви е вкусно! 🤗

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ДОЛУ СЛЕД РЕЦЕПТАТА, ЗА ДА ВИЖДАТЕ ПЪРВИ НОВИТЕ НИ РЕЦЕПТИ! 😉

Споделете рецептата, ако сте я харесали! Информацията на този сайт е авторска, моля да посочвате линк към рецептата!

Харесайте нашата страница: https://www.facebook.com/vkusotiyki/

Заповядайте в нашата кулинарна група “ВКУСОТИЙКИ” във Facebook: https://facebook.com/groups/189889508136731

Корнишоните.
Почистване.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.