Еклери и профитероли ❤

Най-накрая се наканих да приготвя страшните еклери! Както всички знаят, те се правят с парено тесто и не се използват никакви набухватели, но по време на печене се надуват (ако сте улучили правилната консистенция и температура), благодарение на образуващата се пара в тестото.

Съществена разлика между профитеролите и еклерите няма. Профитеролите трябва да са малки топчици с диаметър не повече от 2-3 см (след изпичането), а еклерите са с продълговата форма. Тесто е едно и също, а пълнежът може да бъде крем, сметана, сладолед, мус… Моите са с диаметър 6 см, така че май се причисляват към еклерите…  Не искам да навлизам в повече подробности, защото все пак не съм специалист, просто любител, влюбен в кулинарното изкуство… ❤

Както и да ги наричаме, те са огромно изкушение в цял свят и са сред най-предпочитаните десерти!

Еклери и профитероли ❤

ПРОДУКТИ ЗА ПАРЕНОТО ТЕСТО:

  • 240 мл вода
  • 2 щипки сол
  • 1 равна кафена лъжичка захар
  • 1 ванилия (по желание)
  • 30 гр масло
  • 135 гр брашно
  • 4 яйца
  • 1 яйце и няколко капки прясно мляко за глазиране на еклерите

ПРОДУКТИ ЗА ПУХКАВ МЛЕЧНО-МАСЛЕН КРЕМ:

  • 800 мл прясно мляко
  • 4 жълтъка 
  • 160 гр захар
  • 2 ванилии или струйка течна
  • 80 гр нишесте
  • 100 гр меко масло 

ПРОДУКТИ ЗА ВАНИЛОВ КРЕМ:

  • 500 мл прясно мляко
  • 115 гр захар
  • 3 яйца
  • 45 гр царевично нишесте
  • Щипка сол
  • 1 ванилия
  • 50 гр масло

ПРОДУКТИ ЗА КАРАМЕЛОВ КРЕМ:

  • 650 мл прясно мляко
  • 140 гр захар
  • 1 ванилия
  • 60 гр нишесте
  • 50 гр масло

*** 30-40 гр шоколад + 3-4 капки за шоколадовата заливка.

ПРИГОТВЯНЕ:

1. Може да направите пълнеж по ваш избор. Ако решите да ползвате тези кремове, започнете първо с тях, защото имат нужда от време да се охладят, преди употреба. Всеки вид крем е предназначен за 1 доза еклери, но ако искате повече крем, направете по-голямо количество.

Пухкав млечно-маслен крем: Смесете студеното мляко, жълтъците, захарта, ванилията и нешестето. Разбъркайте и сложете на умерен котлон. Бъркайте до сгъстяване и отстранете от котлона. Веднага залепете стреч фолио върху горещия крем, за да не се образува кора. След охлаждане до температурата на маслото, разбийте крема с миксер и добавете мекото масло.  Разбийте на висока степен до образуване на пухкав крем.

Ванилон крем: Сипете да заврят 250 мл прясно мляко в тенджерка, заедно със захарта, щипка сол и ванилията. През това време разбийте яйцата, добавете останалите 250 мл студено мляко и нишестето. Когато млякото заври, дръпнете тенджерата настрани и добавете яйчената смес на тънка струйка и при постоянно бъркане. Върнете отново на котлона, намалете температурата и бъркайте, докато кремът се сгъсти.  Пресипете крема в купа и добавете маслото на парченца. Бъркайте докато се разтопи. Оставете в хладилника да се охлажда.

Карамелов крем: Сложете захарта с 1-2 супени лъжици вода да се карамелизира и оставете леко да се охлади. Сипете в карамела половината от прясното мляко и сложете на слаб котлон да се разтопи карамелизираната захар. През това време в друга купа разбийте нишестето, ванилията и другата половина от прясното мляко (млякото не трябва да бъде топло). Когато карамелът се разтвори, започнете да наливате на тънка струйка и при постоянно бъркане, другата част от млякото с нишестето. След сгъстяване го махнете от котлона и преместете в купа. Веднага добавете маслото и бъркайте до хомогенна смес. Оставете да се охлади.

2. Приготвяне на пареното тесто:

В тенджера сипете водата, захарта, солта и маслото. Сложете да заври и веднага сипете цялото количество брашно. Разбъркайте и дръпнете от котлона. Продължете да бъркате, докато сместа стане като топка. Разбъркайте четирите яйца и започнете да ги сипвате на малки количества към тестото. В началото бъркайте с ръка (но внимавайте, защото е горещо), с дървена лъжица или миксер с бъркалки за тесто. Когато яйцето се поеме, добавете още малко и така, докато получите тестото с гъстота, като на видеото долу. Тестото може да поеме малко по-малко от 4 яйца, точно 4 или 4 и малка част от яйцето за глазиране. В моя случай тестото пое всичките 4 яйца и няколко капки, от яйцето за глазиране. Сипете тестото в найлонов пош с кръгъл, широк накрайник, но със същия успех можете да пробвате и найлонов плик без накрайник. Оставете за няколко минути в хладилник да се охлади.

Шприцовайте еклери (а можете просто да сипвате сместа с лъжица) в тава покрита с хартия за печене, в желаната от вас форма. Имайте предвид, че при печене стават почти двойни и имат нужда от пространство, за да не се слепят.

Глазирайте внимателно, като потапяте четката в сместа от яйце и мляко и мажете оскъдно и много внимателно еклерите, без натиск. Чак след като всички еклери са готови, включете фурната да се загрее на 210°, защото имат нужда да постоят малко на въздух.

Когато фурната е готова, вкарайте тавата и намалете на 190°. Печете около 30 минути или докато придобият златист цвят. Оставете ги на изключена фурна и отворена врата за още 5 минути. Наредете готовите еклери върху скара да се охлаждат.

3. Напълнете с крем изстиналите еклери, като направите малка дупчица в средата на кръглите или 2 дупчици в двата края на дългите еклери. Инжектирайте крема с подходящ инструмент или пош. Можете също да ги разрежете на 2 части и да шприцовате крема.

4. В найлонов плик или пош сложете парченца шоколад (75-100 гр) и 2-3 капки олио. Накиснете плика във вряла, но не вряща вода, докато шоколадът се втечни. Завържете отворената част и размачкайте плика, за да се смеси олиото с шоколада. Отрежете крайчето и напръскайте еклерите, както е показано на видеото долу. Олиото се слага за блясък, но може да го пропуснете.

Ако обичате повече шоколад, можете да потопите горната част на еклерите в разтопен шоколад, вместо да ги пръскате. Някои хора ги предпочитат с пудра захар… Съхранявайте в хладилник!

Да ви е сладко! 🤗

ВИЖТЕ ПОДРОБНАТА ВИДЕО РЕЦЕПТА и се абонирайте в каналът ни в YouTube, за да виждате още наши рецепти:

YouTube: https://youtu.be/Tz73Sryoh3c

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ДОЛУ СЛЕД РЕЦЕПТАТА, ЗА ДА ВИЖДАТЕ ПЪРВИ НОВИТЕ НИ РЕЦЕПТИ! 😉

Споделете рецептата, ако сте я харесали! Информацията на този сайт е авторска, моля да посочвате линк към рецептата!

НЕ РАЗРЕШАВАМ КОПИРАНЕТО ИЛИ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ТАЗИ РЕЦЕПТА С КОМЕРСИАЛНА ЦЕЛ, ЗА КАКВИТО И ДА БИЛО САЙТОВЕ, БЛОГОВЕ, КНИГИ СПИСАНИЯ И ПРОЧИЕ, БЕЗ МОЕ СЪГЛАСИЕ!!! АКО ТОВА СЕ СЛУЧИ, ЩЕ БЪДАТ ПРЕДПРИЕТИ СЪОТВЕТНИТЕ МЕРКИ! БЛАГОДАРЯ!

Харесайте нашата страница: https://www.facebook.com/vkusotiyki/

Заповядайте в нашата кулинарна група “ВКУСОТИЙКИ” във Facebook: https://facebook.com/groups/189889508136731/

Приготвяне на ваниловия крем.

 

Приготвяне на карамелов крем. ❤

 

Приготване на парено тесто. В клипа долу ще видите гъстотата на тестото. Ако има образували се топчета, бъркайте до изчезването им.

 

Вече шприцовани. От тази доза излезнаха 25 броя. Зависи колко големи ще ги правите.

 

Вече глазирани.

 

Изпечени.

 

Наредени върху скара, за да се охладят.

 

Пълнене на еклерите. 

 

Приготвяне на шоколада.

 

Готови за снимка! 😉

С карамелов крем. ❤

 

Разрязани и пълни със шприцована сметана.

С карамелов крем. ❤

 

С карамелов крем. ❤
Еклери и профитероли с пухкав млечно-маслен крем❤

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.