Чабата (Ciabatta)

Чабатата е италиански хляб, който се прави с квас или мая (Наложи ми се да редактирам рецептата, поради неспособността на голяма част от читатите да приемат, че кулинарията е изкуство и понякога за сполучлив резултат се налага да излезем извън рамките на общоприетото.). Тестото му е с висока хидратация и за приготвянето му е нужна дълга ферментация. Важно условие е първо да се приготви така наречената “бига”, за която ще научите в рецептата. Характерното при него е големите въздушни шупли и хрупкава коричка, а формата му е неправилна. С него основно се приготвят богати и вкусни сандвичи и затова обикновено се прави с по-малки размери.

Чабатата е създадена през 1982 година в Италия, област Венето, провинция Ровиго, град Адрия, от двамата пекари Арналдо Кавалари и Франческо Фаварон. След това набира популярност в цял свят!

Ако ви липсва търпение или желание, не се захващайте. Трябва наистина да обичате тестото и правенето на хляб, иначе няма смисъл. Вкусът не мога да каже, че превъзхожда другите хлябове, които можете да намерите в сайта ми! 😉

Чабата

ПРОДУКТИ ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА БИГАТА:

 • 200 мл хладка вода
 • 1 кафена лъжичка суха мая или 1/4 кубче жива
 • 200 гр брашно

ПРИГОТВЯНЕ НА ТЕСТО С ВИСОКА ХИДРАТАЦИЯ:

 • Бига (направена с продуктите горе)
 • 1 кафена лъжичка мед
 • 300 мл вода
 • 1 кафена лъжичка сол (10 гр)
 • 1 кафена лъжичка суха мая или 1/4 жива
 • 450 гр брашно
 • Зехтин за намазване
 • Брашно за наръсване
 • 10 гр сол (1 кафена лъжичка)

ПРИГОТВЯНЕ:

1. Първо трябва да направите бигата, която е изключително важна! Смесете хладката вода с маята и брашното и разбъркайте. Ще получите гъста смес, почти като тесто. Покрийте със стреч фолио или найлонова торба и оставете между 3 и 5 часа на стайна температура, да се активира и буквално да оживее.

Можете да я оставите в хладилник, вместо на стайна температура, от 12 до 24 часа. 

Бигата преди да е активирана.
Вече активна, след 4 часа втасване.

 

 

Към бигата добавете маята, меда, солта и част от брашното, до получаване на тесто годно за месене. Месете и го бийте в продължение на 20 минути. Оставете полученото тесто за 1 час на стайна температура в купа със стреч фолио или затворено в найлонова торба.

2. Към втасалото тесто прибавете водата и остатъка от брашното и месете (бъркайте), до получаването на лепкава гъста смес, която е по-скоро каша, отколкото тесто. Това се прави, защото е необходимо водата да се добави към вече развит глутен и така ще получите силно и красиво тесто за чабата. Намажете голяма купа обилно със зехтин и преместете (с намазнени ръце) лепкавата смес в нея. Прегънете от четирите страни, както е показано във видеото (преди всяко сгъване мажете ръцете със зехтин), намажете внимателно повърхността със зехтин и затворете с найлон (фолио или торба).

Бигата, замесена на тесто с останалите съставки, част от брашното, но без водата. Преди втасване.
Замесената бига, след втасване.
Замесената лепкава смес, прегъната и на последната снимка втасала. А на видеото ще видите колко лесно се прегъва тестото:

3. Сега имате 2 възможности:

Първа:

Оставете тестото да втаса за 1 час и го сгънете отново, по същия начин, на 4. Правете тази процедура 2 пъти (след първия и след втория час), след третия час го сгънете, но на обилно набрашнен плот, с набрашнени ръце и поръсете с брашно отгоре, вижте видеото. След това го покрийте с кърпа и оставете да втаса за 1 час.

Втора:

Правете същите стъпки, като при първата, но дръжте тестото през цялото време в хладилник. Последното сгъване направете отново в купата и оставете тестото да ферментира бавно в хладилник, за цяла нощ.

На другия ден го извадете и оставете да се отпусне за 2-3 часа, на стайна температура, след което го сложете върху обилно набрашнен плот, с набрашнени ръце, наръсете с брашно, завийте и оставете за 1 час.

Важно е, когато сгъвате тестото или го местите, да не го натискате, за да не му излиза въздуха! Затова на видеото изглежда, че го галя. 😉 

Това е моят набрашнен “плот”. 😜 А на видеото ще видите как прехвърлям тестото и как го подготвям (сгъвам и набрашнявам) преди поредното втасване.

4. Нарежете (с натиск, както е на видеото) тестото с набрашнен нож или шпатула за рязане на тесто.

Аз направих 1 голяма чабата и 2 по-малки. Можете да я направите на малки парченца за сандвичи.

5. Прехвърлете хлебчетата в тава/и покрита/и с хартия за печене и поръсена/и с брашно. Покрийте с кърпа и оставете за 1 час на стайна температура.

Тавата покрита с хартия за печене и набрашнена. А във видеото ще видите как го режа.
Двете малки чабати.
Една голяма чабата от половината тесто. Тази е втасвала по-бавно в хладилника.

6. Печете в предварително загрята фурна на 240° със съд пълен с вода (чашка, супичка или бурканче, сложено някъде във фурната още преди да сте я включили да загрява), за 10 минути само! След това махнете водата и намалете на 200°, така печете около 10 минути още или до готовност.

Чабатата трябва да бъде с хрупкава коричка и да бие на кухо. Опитах се да ви покажа звука с видео, но не се получи много сполучливо… 😔

Нарежете след пълно охлаждане! 

Да ви е сладко! 🤗

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ДОЛУ СЛЕД РЕЦЕПТАТА, ЗА ДА ВИЖДАТЕ ПЪРВИ НОВИТЕ НИ РЕЦЕПТИ! 😉

Споделете рецептата, ако сте я харесали! Информацията на този сайт е авторска, моля да посочвате линк към рецептата!

Харесайте нашата страница: https://www.facebook.com/vkusotiyki/

Заповядайте в нашата кулинарна група “ВКУСОТИЙКИ” във Facebook: https://facebook.com/groups/189889508136731

Малките чабати вече опечени.
Ето ги и в разрез.

Голямата чабата в разрез.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.