Чайот Скуош (Chayote Squash)

Един много интересен зеленчук, който за първи път срещнах тук, в Коста Рика… наричат го Chayote Tierno.

Чайот Скуош (Chayote Squash)

ИСТОРИЯ / ГЕОГРАФИЯ

Чайот Скуош произлиза от Мезоамерика и по-точно централната част на Мексико. Едно от първите култивирани растения в Новия Свят, въпреки че няма конкретни археологически доказателства откога точно произлиза. Глобалното му присъствие сега е в почти всички континенти с изключение на Антарктида, но Централна Америка продължава да бъде лидер в производството на чайоти, идващи от Мексико, Коста Рика и Гватемала. Това е така, защото растението вирее най-добре при топъл климат, висока влажност и дълги летни дни с минимум 6 часа пълна слънчева светлина.

Чайот Скуош неизменно присъства в диетата на ацтеките. Името му също идва от езика на ацтеките “chayotli”. В Западна Индия освен, че използват листата и плодовете за ядене, другите части на растението се използват за направата на здрави въжета…

ОПИСАНИЕ / ВКУС / ПРИЛОЖЕНИЕ

Чайот Скуош е от семейство тиквови, род Sechium. Има уникална крушовидна форма и е с лимонено зелен до жълтеникав цвят на повърхността си. Някои плодове са с дълбоки, вертикални вдлъбнатини по цялата дължина на кожата си, които завършват в мястото на цвета. Кората е много крехка и тънка. Месото е бяло до кремаво, полухрупкаво, наподобяващо на краставица, при напълно узрелите плодове става пухкаво меко и сочно, подобно на тиквичка. Сърцевината също може да се консумира, но обикновено се изхвърля.

Чайот Скуош е с вкусови качества близки до краставицата и тиквичката, почти без вкус и аромат, което му осигурява широкото приложение в кулинарията. Почти всички части на растението са годни за консумация – плодове, листа, цветове, корени…

Плодът на чайота, наричан още “мексиканска краставица”, “чочо”, “чучу” се използва като зеленчук в готварството. Кората му може да се отстранява преди или след термична обработка, а може и да се яде.

Може да се използва суров в салати и гарнитури, да се вари, за се пасира на пюре, да се пече или пържи; може да се пълни с кайма, ориз, зеленчуци, яйца, сирена… Също се прави на туршии и се консервира. Може да се използва като тиквичка, тиква, чушка, морков, краставица… и да се приготвят същите ястия, салати и сладкиши.

Чайотът се използва и в медицината, за лечение на сърдечно съдови заболявания, камъни в бъбреците и др.

СЪДЪРЖАНИЕ

Чайота има високо съдържание на вода до 93%. Съдържа витамин С, В6 и фолиева киселина, баластни вещества, високо съдържание на калий и много ниско наличие на натрий, което го прави изключително полезен!

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ДОЛУ СЛЕД СТАТИЯТА, ЗА ДА ВИЖДАТЕ ПЪРВИ НОВИТЕ НИ ПУБЛИКАЦИИ! 😉

Споделете статията, ако сте я харесали! Информацията на този сайт е авторска, моля да посочвате линк!

Харесайте нашата страница: https://www.facebook.com/vkusotiyki/

Заповядайте в нашата кулинарна група “ВКУСОТИЙКИ” във Facebook: https://facebook.com/groups/189889508136731/

В разрез 😊

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.