Мекици дебеланки ❤

Това са най-хубавите мекици, които съм хапвала някога!!! ❤ Приготвят се супер лесно, няма месене, тестото се прави от предния ден или дори по-рано, продуктите са елементарни, а резултата е зашеметяващ!!! Получават се супер надути дебеланчета, с височина между 3 и 5 см, хрупкава коричка и вътрешност изпълнена с шупли и балони, без да поемат голямо количество мазнина! ПРОСТО СЪВЪРШЕНИ!!!

А рецептата е отново мое творение… 🥰

Мекици дебеланки ❤

ПРОДУКТИ ЗА ТЕСТОТО:

  • 850 мл хладка вода
  • 1/2 кубче жива мая (20-25 гр) или 1 пакетче суха мая (7 гр) за студена ферментация или 2-3 гр жива мая за ферментация на стайна температура
  • 1 чаена лъжичка захар
  • 1 кг брашно
  • 2 супени лъжици олио
  • 1 равна супена лъжица сол
  • 1 супена лъжица 40°-45° алкохол (да не е силно ароматизиран) или спирт (ако е над 90°, разредете половин супена лъжица спирт с половин вода)

ЗА ГАРНИРАНЕ:

  • Сирене
  • Всякакви сладка и конфитюри
  • Пудра захар
  • Мед
  • Течен шоколад

ПРИГОТВЯНЕ:

1. Смесете продуктите в купа, като спазвате последователността, в която са изредени. Разбъркайте с лъжица до образуване на еднородна смес, затворете с капак или покрийте с фолио и оставете на топло за 20 минути.

2. Сега имате 2 възможности:

Първата: Разбъркайте и оставете сместа да почива на топло за 40 минути. След това я прехвърлете в голяма купа (5-6 литра) или голяма найлонова торба, обилно намазана с олио. Затворете (завържете) и приберете в хладилник.

Втората: Намокрете ръце с вода и сгънете краищата на тестото на плик, въпреки че е много лепкаво и течно, колкото ви е възможно. Важното е да сте прехвърлили четирите краища. Оставете да почине за 20 минути и пак сгънете; отново почивка 20 минути и последно сгъване (общо 3 сгъвания и 2 почивки по 20 минути всяка).

След рецептата ще видите линк с подробно видео за приготвянето на мекиците. 

Прехвърлете тестото в обилно намазана с олио голяма купа (5-6 литра) или голяма торба. Затворете и съхранявайте в хладилник за студена ферментация или на стайна температу,  ако сте ползвали само 2-3 гр мая.

3. Оставете тесто цяла нощ в хладилника  (поне 8 часа). Така може да го съхраньвате до 72 часа и да си го ползвате на части.

4. Когато го извадите ще е утроило обема си, а може и да е отворило кутията! Ще бъде цялото в мехури, течно и лепкаво. Това не трябва да ви безпокои, точно така трябва да изглежда!!!

5. Може да го оставите да се отпусне за няколко минути на стайна температура, но не е задължително.

Пригответе дълбок тиган или ненджера. Да не е много широка (защото ще ви е нужно голямо количество олио), но достатъчно дълбока, за да поеме поне 4 пръста олио и да има място за една мекица.

Пържете в силно сгорещено олио (все пак внимавайте да не е прекалено горещо, иначе мекиците не могат да се изпържат добре).

Намажете обилно ръце с олио, късайте част от тестото раздърпвайте с бързи движения и пържете до златисто от всяка страна.

Нареждайте готовите мекици върху кухненска хартия, за да се абсорбира ненужната мазнина.

6. Сервирайте със сиренце, пудра захар, любимото сладко, мед или шоколад!

Да ви е вкусно! 🤗

ВИЖТЕ ПОДРОБНАТА ВИДЕО РЕЦЕПТА и се абонирайте в каналът ни в YouTube, за да виждате още наши рецепти:

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ДОЛУ СЛЕД РЕЦЕПТАТА, ЗА ДА ВИЖДАТЕ ПЪРВИ НОВИТЕ НИ РЕЦЕПТИ! 😉

Споделете рецептата, ако сте я харесали! Информацията на този сайт е авторска, моля да посочвате линк към рецептата!

НЕ РАЗРЕШАВАМ КОПИРАНЕТО ИЛИ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ТАЗИ РЕЦЕПТА С КОМЕРСИАЛНА ЦЕЛ, ЗА КАКВИТО И ДА БИЛО САЙТОВЕ, БЛОГОВЕ, КНИГИ СПИСАНИЯ И ПРОЧИЕ, БЕЗ МОЕ СЪГЛАСИЕ!!! АКО ТОВА СЕ СЛУЧИ, ЩЕ БЪДАТ ПРЕДПРИЕТИ СЪОТВЕТНИТЕ МЕРКИ! БЛАГОДАРЯ!

Харесайте нашата страница: https://www.facebook.com/vkusotiyki/

Заповядайте в нашата кулинарна група “ВКУСОТИЙКИ” във Facebook: https://facebook.com/groups/189889508136731/

Стъпките.

 

Пържене.

 

Ето ги и дебеланките! 😍 А чинията е голяма, но събрах само 3… (30 см диаметър!)…

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.