Авокадо

Авокадо

ПРОИЗХОД И ОПИСАНИЕ:

Авокадото е плод и зеленчук едновременно. Изящно и гладко с аромат на лешник и нежната му и кремообразна консистенция позволяват неговата комбинация с всякаква храна.

Агуатеро е многогодишно растение, което произхожда от тропиците и субтропиците на Централна Америка. Може да достигне височина от 20 метра и да не дава плодове преди четири или седем годишна възраст. Плодът узрява едва след като бъде откъснат от дървото.

Крушовиден плод, въпреки че може да бъде и във формата на краставица или ябълка. Неговата кожа е зелена, тонът и текстурата се променят от един сорт в друг. Тя има кремообразно, зелено месо, което покрива голяма кафява семка, с форма на топчица.

Авокадото (Persea americana) e растение от семейство лаврови и е познато още преди 8000 г. на ацтеките и маите. Названието му (ahuacatl) идва от езика нахуатъл, което в превод означава тестиси поради приликата на плода с този анатомичен орган. Растението е донесено в Европа от испанците през 17 в. Днес най-големите производители на авокадо са Мексико, Индонезия, САЩ, Бразилия и Колумбия. Големи плантации с авокадо има и в Европа – в Испания и на Корсика.

КАК СЕ СЪХРАНЯВА И КАК СЕ ИЗПОЛЗВА АВОКАДОТО:

Авокадото се смята за узряло и подходящо за консумация, ако при разклащане се забелязва, че семката се движи или се помръдва леко при натискане с пръсти. В интерес на истината никого не го проверявам по този начин, просто леко го натискам с пръсти и ако не е твърдо, значи е узряло. Не трябва да бъде и ппекалено меко, защото може да е презряло и развалено. Също така не трябва да има черни петна по кората.

Ако искате да узреете по-бързо, опаковайте авокадото във вестник, придружено от плодове (като ябълка или банан), а ще узрее до 2-3 дни. Друг начин за зреене е да оставите авокадото на стайна температура, далеч от пряка светлина и с температура, която се колебае между 18º и 24º, зреенето му ще бъде приблизително една седмица.

Ако искате да запазите вече разрязано авокадо, препоръчително е да покриете изложените части с лимонов сок (или портокалов сок, оцет или доматен сок също се препоръчва). Ако консумираме само половината от авокадото, можем да задържим другата половина за следващия ден, като не отстранявоте семката от вътрешността и да намажете с лимон.

В случай, че искате да се предотврати зрялост, се препоръчва зеленото авокадо да се съхранява в хладилник на температура между 4 ° – 6 °. Можете също така да забавите зреенето като го увиете в амбалажна хартия или затворите в кутия с херметическо затваряне.

Авокадото може да се замразява, но първо трябва да се намачка или нареже месото и да се смеси с малко сок от лимон.

ХРАНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ:
Вода 67.90%
Калории 233 Kcal.
Протеини 1.88 гр.
Мазнини 23.50 гр.
Въглехидрати 0,40 гр.
Фибри 6.33 гр.
Калций 12.00 mg.
Желязо 0.49 mg.
Mагнезий 30.00 mg.
Фосфор 43.00 mg.
Потасиум 487.00 mg.
Витамин А 12 ug.
Витамин C 6.00 mg.
Витамин E 1.30 mg.
Витамин K 19 ug.
Витамин B3 31,42 mg.

ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО:

Поддържа сърцето здраво, намалява нивата на холестерола, контролира кръвното налягане, съдържа противовъзпалителни свойства, регулира нивата на захарта в кръвта, предотвратява вродени дефекти, намалява риска от инсулт, предпазва от рак и е добър метод против стареене.

Премахва лошия дъх чрез почистване на червата, увеличава абсорбцията на хранителни вещества, грижи се за кожата и помага за намаляне на теглото.

Авокадото съдържа магнезий и калий. Тези елементи благоприятстват правилното функциониране на нервната и мускулната система и са от голямо значение за имунната система. Те са важни и за здравето на тънките черва и предотвратяват задържането на течности.

Съдържаниета на витамините А, С, D, К и В го прави добър антиоксидант. Съдържа витамини С и Е, които също са важни за нервната система и сърдечно-съдовите заболявания.

Той е полезен за здравето на костите благодарение на съдържанието на витамин D.

Богат е на фибри, което помага на организма да намали апетита, да се справи със запека и да регулира нивата на кръвната захар.

Авокадото е богато на олеинова киселина – вид мастна киселина, която помага за контрола на нивата на холестерола. Също така съдържа фолиева киселина, която се препоръчва по време на бременност, за да се избегнат малформации.

ИНТЕРЕСНО:

  • Защо авокадото потъмнява? Когато разрежете авокадо, вие разбивате клетъчните стени и това причинява окисляване. Този процес на окисление може да се избегне чрез добавяне на киселинен агент (като например лимонов или друга киселина) и затворите повърхността, изложена на въздуха.
  • Авокадото е чудесен източник на хранителен калий, съдържа 60% повече калий от бананите.
  • Европейските моряци в древни времена използвали авокадо като заместител на маслото.
  • Хас авокадо (това е един от сортовете) съдържа повече влакна, отколкото всеки друг плод.
  • “Авокадо” се нарича в страни като Франция, Италия и Англия и други европейски страни. Идва от френски и в превод означава “адвокат”. 😉 Това е така, защото авокадото идва от Хаити и му сложили името “La Bonne Poire” (добра круша), но скоро цената скочила до небето, достигайки високи граници, което означавало, че хората смятат тази храна за деликатес,  за богатите класове, като например адвокатите. Започнали да го наричат “pobres d’avocat” и от там дошло названието “авокадо”.
  • Яденето на авокадо поне веднъж на ден е здравословен начин да се държи под контлол лошия холестерол. Това се твърди от изследванията, публикувани в списание Journal of the American Heart Association.
  • Изследователите твърдят, че в диетите за регулиране на сърцето трябва да се заменят наситените мастни киселини, присъстващи в много диети, от ненаситеното авокадо.
  • Освен нсумацията на авокадото, този плод има много други приложения: Маслото от авокадо се използва в козметични продукти, за да се забави стареенето на кожата и да се запази здрава. Маски против бръчки, като шампоан, за да се запази косата е по-здрава и блестяща…

В сайта ще намериту интересни и изключително вкусни рецепти с авокадо. Може да ги намерите лесно, като напишете АВОКАДО в търсачката! 😎

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ДОЛУ СЛЕД РЕЦЕПТАТА, ЗА ДА ВИЖДАТЕ ПЪРВИ НОВИТЕ НИ ПУБЛИКАЦИИ! 😉

Споделете статията, ако сте я харесали! Моля да посочвате линк!

Харесайте нашата страница: https://www.facebook.com/vkusotiyki/

Заповядайте в нашата кулинарна група “ВКУСОТИЙКИ” във Facebook: https://facebook.com/groups/189889508136731/

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.