Перфектната плетена питка

В тази публикация ще ви споделя моят начин на месене (на всякакви теста) и плетене на питки. Всичко, което ще видите съм научила на базата на собствения си опит (проба-грешка). Питката става невероятна и на външен вид и на вкус. Може да импровизирате с плетките, както на вас ви харесва! 😉

Перфектната плетена питка 

ПРОДУКТИ:

  • 300 мл хладко прясно мляко
  • 1 кубче жива мая или 14 гр суха (2 пакетчета)
  • 1 супена лъжица захар
  • 1 супена лъжица сол
  • 5 супени лъжици кисело мляко със стайна температура (150 гр)
  • 5 супени лъжици олио
  • 3 яйца
  • Около 900 гр брашно

ЗА НАМАЗВАНЕ НА СУРОВАТА ПИТКА:

1 жълтък + няколко капки прясно мляко + няколко капки олио.

Семена за поръсване на питката (по желание): сусам, слънчоглед, мак, тиквеника семки, ленено семе…

ЗА НАМАЗВАНЕ НА ИЗПЕЧЕНАТА ПИТКА: разтопено масло.

ПРИГОТВЯНЕ:

1. Смесете млякото с маята, захарта и 200 гр от брашно. Оставете да шупне и след това към нея добавете останалите продукти. Сипете постепенно брашно, докато се заформи тесто. Преместете тестото в тава или на плот и започнете да месите, като постепенно добавяте по малко брашно (така няма да ви остава излишно брашно). Месете продължително време, бийте тестото, но не прекалявайте с количестото брашно, за да не става твърдо тестото.

Когато е готово се слага в намазнена торба и се завързва. Торбата трябва да бъде голяма, защото тестото утроява обема си. Оставя се за 90 минути в топло помещение.

След това тестото се разделя на 4 топки (с различна големина). Взима се най-голямата и се разделя на 5 равни части. Всяка част се разточва на кръгла кора, намазва се с олио и върху нея се нареждат другите кори. Най-горната кора не се маже!

Диаметърът на корите трябва да е по-малък от тавата (формата), в която ще се пече. Аз ползвам тавичка с диаметър 28 см.

2. Сложете купчината кори в намаслена тавичка или покрита с хартия за печене и нарежете на 8 триъгълника, които не са разделени до край. Получава се нещо като звезда в центъра на кръга. На всеки триъгълник направете разрез от върха към основата, прекарайте върха през образувалата се дупка и го обрърнете назад. В снимките и видеото ще видите как става тази форма на листо.

3. С втората по големина топка повторете същата процедура, но тук разделете триъгълниците и ги наредете в тавата върху другите.

Най-малката топка разточете и с валяк за тесто я направете като мрежа. С мрежата увийте последната топка и я сложете в центъра на тавата.

Още еди центът: С третата топка можете да направите център, както на снимката на корицата или да направите още един етаж листа, като предварително сте отделили едно малко топченце за центъра. В следващата снимка ще видите вече готовата питка.

4. Намажете оформената питка със сместа от жълтък, мляко и олио. Наръсете я със сусам и печете в предварително загрята фурна на 170° – 180° до готовност (при мен са около 50 минути).

Готовата питка още топла намажете с разтопено масло и оставете да се охлажда върху скара.

Да ви е сладко! 🤗

ВИЖТЕ ПОДРОБНАТА ВИДЕО РЕЦЕПТА и се абонирайте в каналът ни в YouTube, за да виждате още наши рецепти:

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ДОЛУ СЛЕД РЕЦЕПТАТА, ЗА ДА ВИЖДАТЕ ПЪРВИ НОВИТЕ НИ РЕЦЕПТИ! 😉

Споделете рецептата, ако сте я харесали! Информацията на този сайт е авторска, моля да посочвате линк към рецептата!

НЕ РАЗРЕШАВАМ КОПИРАНЕТО ИЛИ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ТАЗИ РЕЦЕПТА С КОМЕРСИАЛНА ЦЕЛ, ЗА КАКВИТО И ДА БИЛО САЙТОВЕ, БЛОГОВЕ, КНИГИ СПИСАНИЯ И ПРОЧИЕ, БЕЗ МОЕ СЪГЛАСИЕ!!! АКО ТОВА СЕ СЛУЧИ, ЩЕ БЪДАТ ПРЕДПРИЕТИ СЪОТВЕТНИТЕ МЕРКИ! БЛАГОДАРЯ!

Харесайте нашата страница: https://www.facebook.com/vkusotiyki/

Заповядайте в нашата кулинарна група “ВКУСОТИЙКИ” във Facebook: https://facebook.com/groups/189889508136731/

 

Втори начин на оформяне.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.