Перфектната плетена питка

Вкусотийки

В тази публикация ще ви споделя моят начин на месене (на всякакви теста) и плетене на питки. Всичко, което ще видите съм научила на базата на собствения си опит (проба-грешка). Питката става невероятна и на външен вид и на вкус. Може да импровизирате с плетките, както на вас ви харесва! 😉

Перфектната плетена питка 

ПРОДУКТИ:

  • 300 мл прясно мляко (хладко, леко топло)
  • 1 кубче жива мая или 14 гр суха мая (2 пакетчета)
  • 1 супена лъжица захар
  • 1 супена лъжица сол
  • 5 супени лъжици кисело мляко  (със стайна температура)
  • 5 супени лъжици олио
  • 3 яйца
  • 800-900 гр брашно

ЗА НАМАЗВАНЕ НА СУРОВАТА ПИТКА:

1 жълтък + няколко капки прясно мляко + няколко капки олио.

Семена за поръсване на питката (по желание): сусам, слънчоглед, мак, тиквеника семки, ленено семе…

ЗА НАМАЗВАНЕ НА ИЗПЕЧЕНАТА ПИТКА: разтопено масло.

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ДОЛУ СЛЕД РЕЦЕПТАТА, ЗА ДА ВИЖДАТЕ ПЪРВИ НОВИТЕ НИ РЕЦЕПТИ! 😉

Споделете рецептата, ако сте я харесали! Информацията на този сайт е авторска, моля да посочвате линк към рецептата!

Харесайте нашата страница: https://www.facebook.com/vkusotiyki/

Заповядайте в нашата кулинарна група „ВКУСОТИЙКИ“ във Facebook: https://facebook.com/groups/189889508136731/

ПРИГОТВЯНЕ:

Смесваме млякото с маята, захарта и 2 лъжици брашно. Оставяме маята да шупне, след това към нея добавяме останалите продукти и брашно, докато се заформи тесто. Преместваме тестото в тава или на голяма плоскост и започваме да месим, като постепенно добавяме по малко брашно (така няма да ви остава излишно брашно). Трябва да се месим продължително време, да се бие и да не се прекалява с брашното, за да не става сбито тестото. Когато е готово се слага в намазнена торба и се завързва. Торбата трябва да бъде голяма, защото тестото утроява обема си. Оставя се за 90 минути в топло помещение и след това се разделя на 3 топки (с различна големина). Взима се най-голям атака и се разделя на 5 равни части. Всяка част се разточва на кръгла кора, намазва се с олио и върху нея се нареждат другите кори. Най-горната кора не се маже! Диаметъра на корите трябва да е по-малкото от тавата (формата), в която ще се пече. Аз ползвам тавичка с диаметър 28 см.
Смесете млякото с маята, захарта и 2 лъжици брашно. Оставете да шупне и след това към нея добавете останалите продукти. Спирайте постепенно брашно, докато се заформи тесто. Преместете тестото в тава или на голяма плоскост и започнете да месите, като постепенно добавяте по малко брашно (така няма да ви остава излишно брашно). Трябва да се меси продължително време, да се бие и да не се прекалява с брашното, за да не става сбито тестото. Когато е готово се слага в намазнена торба и се завързва. Торбата трябва да бъде голяма, защото тестото утроява обема си. Оставя се за 90 минути в топло помещение и след това се разделя на 3 топки (с различна големина). Взима се най-голямата и се разделя на 5 равни части. Всяка част се разточва на кръгла кора, намазва се с олио и върху нея се нареждат другите кори. Най-горната кора не се маже! Диаметъра на корите трябва да е по-малък от тавата (формата), в която ще се пече. Аз ползвам тавичка с диаметър 28 см.

Слагаме натрупаните кори в тави
Сложете купчината кори в намаслена тавичка или покрита с хартия за печене и нарежете на 8 триъгълника, които не са разделени до край (вижте снимката). Получава се нещо като звезда в центъра на кръга. На всеки триъгълник пранете разрез от върха към основата, прекарайте върха през образувалата се дупка и го обрърнете назад. В другите снимки ще видите как става тази форма на листо.
С втората по големина топка повтаряме същата процедура, но тук триъгълниците се разделят и ги нареждаме в тавата върху другите, с третата топка можем да направим център, както на снимката на корицата или да направим още един етаж листа, като предварително сме отделили едно малко топченце за центъра. В следващата снимка ще видите вече готовата питка.
С втората по големина топка повторете същата процедура, но тук триъгълниците се разделят и ги наредете в тавата върху другите. С третата топка можете да направите център, както на снимката на корицата или да направите още един етаж листа, като предварително сте отделили едно малко топченце за центъра. В следващата снимка ще видите вече готовата питка.
Тук се вижда вече оформената питка. Намазване я със сместа от жълтък, мляко и олио, наръсваме я със сусам и печем в предварително загрята фурна на 170° - 180° до готовност (при мен са около 40 минути). Готовата питка още топла намазваме с разтопено масло.
Тук се вижда вече оформената питка. Намажете я със сместа от жълтък, мляко и олио, наръсете я със сусам и печете в предварително загрята фурна на 170° – 180° до готовност (при мен са около 40 минути). Готовата питка още топла намажете с разтопено масло. Да ви е сладко! 🤗

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Искате ли да се абонирате за нашите нови публикации?